Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Bouw zelfvoorzienende nederzetting met zonnepanelen op Marker Wadden van start
© Natuurmonumenten

Bouw zelfvoorzienende nederzetting met zonnepanelen op Marker Wadden van start

De bouw van een zelfvoorzienende kleine nederzetting met zonnepanelen op de Marker Wadden is gestart. De gebouwen zijn volledig zelfvoorzienend; alles wordt ter plekke opgewekt, opgepompt en gezuiverd.

Marker Wadden is een in 2016 in aanleg genomen meerledig eilandgebied in Nederland in het Markermeer, op ongeveer 4 kilometer van de Houtribdijk, die Enkhuizen en Lelystad verbindt. De nederzetting komt op het Haveneiland van Marker Wadden, waar bezoekers welkom zijn. Er komen voorzieningen voor beheer, toezicht, natuuronderzoek en opvang van bezoekers, zoals een eilandpaviljoen met informatieruimte en sanitair.

Offgrid
Bijzonder is dat de gebouwen geen aansluiting op openbare voorzieningen krijgen zoals elektriciteit, water en riolering. ‘Het wordt het eerste offgrid-eiland in Nederland’, vertelt projectdirecteur Roel Posthoorn van Natuurmonumenten. ‘Zonnepanelen zorgen voor elektriciteit en een lokale bron voorziet in drinkwater. Ook de waterafvoer en -zuivering vindt op de eilandengroep plaats.’

De houten gebouwen zijn grotendeels elders al gebouwd en op transport gezet, zodat er zo min mogelijk verstoring is van de natuur ter plekke. Het hout komt uit eigen bossen van Natuurmonumenten.

Natuureilanden
De innovatieve aanpak past volgens Posthoorn helemaal binnen de aanleg van Marker Wadden. ‘Zo zijn de natuureilanden aangelegd met zand, klei, veen en slib uit het Markermeer zelf. Bij de aanleg van de nederzetting is vooral de mix van duurzame voorzieningen uniek. De voorzieningen zijn allemaal slim aan elkaar gekoppeld.’

0,1 procent
De nederzetting is een ontwerp van de architecten Ziegler/Branderhorst en bestaat uit losse houten gebouwen die samen een compact geheel vormen. De gebouwen vallen zoveel mogelijk weg in het weidse duinlandschap. De omvang is beperkt en bedraagt niet meer dan 0,1 procent van de oppervlakte van Marker Wadden.

De nederzetting bestaat uit een werkschuur voor de beheerders, een klein kantoor voor eilandwachters en de havenmeester, een onderzoeksstation voor natuuronderzoekers, een bescheiden paviljoen voor bezoekers en 4 eilandhuisjes voor recreatieve verhuur. Strandbaak is de bouwer van de nederzetting.

In het najaar van 2019 worden de eerste gebouwen opgeleverd. In voorjaar 2020 volgen de andere faciliteiten. Bekijk de video van het project hieronder.

Nu in Solar Magazine

Maart 2020

Bergen krijgt energielandgoed met 265 hectare zonnepanelen en 175 hectare natuur: ‘Er moet iets achterblijven wat optelt…’ Vlaamse energieminister Zuhal Demir: ‘We gaan zonne-energie niet oversubsidiëren’...
Vacatures
Huawei zoekt:

Technical Mkt Manager

Huawei zoekt een Technical Support Engineer m/v
Fulltime • Amsterdam
Anoniem zoekt:

Customer Support Technician – Solar

Een anoniem bedrijf zoekt een Customer Support Technician – Solar
Fulltime • Eindhoven
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!