logo
wvhj2023
© GroenLeven
© GroenLeven
5 september 2019

GroenLeven: pilot met zonnepanelen boven frambozen veelbelovend

GroenLeven stelt dat de resultaten van de pilot bij een fruitbedrijf met zonnepanelen boven het zacht fruit veelbelovend zijn. Teler Piet Albers heeft in Babberich boven zijn frambozen speciale zonnepanelen.

De zonnepanelen boven de frambozen laten licht door zodat een dubbelfunctie ontstaat. De zonnepanelen wekken zonnestroom op, maar zorgen ook voor bescherming van het fruit. Bovendien hoeven de tijdelijke plastic overkappingen die elk jaar opnieuw moesten worden geplaatst, niet meer gebruikt te worden.

2 soorten
Tijdens de pilot heeft GroenLeven op het zachtfruitbedrijf van Piet Albers 2 soorten zonnepanelen met verschillende lichtdoorlatendheid boven het zacht fruit geplaatst. In samenwerking met The Greenery, de internationale verkooporganisatie van verse groente en fruit, is vervolgens gemonitord hoe het met de groei van het fruit gaat ten opzichte van het fruit onder de standaard plastic overkappingen. Tot op heden werd gewerkt met afscherming van de gewassen met folieboogtunnels. ‘Dat moet er elk jaar op en af en het is na een jaar of 6 afval. Met storm kan het folie kapotwaaien. En ook hagel en extreme hitte blijven een risico. Met de zonnepanelen hebben we daar dus geen last meer van en we generen ook nog eens groene energie,’ aldus Piet Albers.

Klaas de Jager, The Greenery: ‘Deze oplossing voor zacht fruit heeft veel potentie. Vanuit de pilot zien we dat het fruit onder de lichtste zonnepanelen het tot nu toe het beste doet. Dit fruit is nog niet op het niveau van het fruit onder de conventionele manier van telen, maar ik zie voldoende aanknopingspunten en potentie om deze interessante dubbelfunctie samen met GroenLeven en Piet Albers door te ontwikkelen.’

‘Dit is een project dat het DNA van GroenLeven laat zien: met innovatieve oplossingen dubbelfuncties creëren,’ aldus Roland Pechtold, eindverantwoordelijke van GroenLeven. Dat hebben we al gedaan met zonnecarports, drijvende zonneparken en nu dus boven zacht fruit. In dit geval is het echt pionieren en het blijven doorontwikkelen van deze oplossing zodat er zowel voor de teler als voor duurzame energie een win-winsituatie ontstaat.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten