logo
wvhj2023
© Chint Solar | Landgoed Quadenoord
© Chint Solar | Landgoed Quadenoord
6 augustus 2019

Zonneweide Chint Solar maakt renovatie Landgoed Quadenoord mogelijk

Landgoed Quadenoord gaat een grote renovatie financieren door de realisatie van een zonnepark. 2 agrarische kavels worden ingericht als zonnepark en de inkomsten worden aangewend voor de renovatie.

Door jarenlange financiële krapte is er achterstallig onderhoud en dreigen monumentale hotspots voorgoed te verdwijnen. Dat wil het landgoed niet laten gebeuren. Het cultuurhistorische hart van het landgoed heeft een flinke impuls nodig. Zo is het de wens om de watermolen met oorspronkelijke boerderij te renoveren en opnieuw op te bouwen, het landhuis grondig te renoveren en een inhaalslag te maken met het bosbeheer. Het landgoed heeft daarom besloten om de 2 agrarische kavels te laten inrichten als zonneweide.

Tijdelijke zonneweiden
De maatregel is tijdelijk; na 30 jaar komen de kavels weer in agrarisch gebruik terug op het landgoed. De kavels zijn zorgvuldig uitgezocht en zo klein mogelijk gehouden. Concreet gaat het om 2 kavels van gezamenlijk 15,7 hectare. De vergunningsaanvraag van het project is ingediend bij de gemeente Renkum.

Landgoed Quadenoord werkt voor dit project samen met de Coöperatie ValleiEnergie en met Chint Solar. Via de Coöperatie ValleiEnergie kan iedereen uit de omgeving deelnemen aan dit duurzame-energieproject. Als de vergunning ter inzage ligt, volgt daarna het voorbereidingstraject. Het doel is om in de loop van 2020 te beginnen met de bouw van de zonneweide, zodat deze eind 2020 duurzame energie kan gaan leveren.

Exploitatie en beheerplan
Het is de bedoeling dat Coöperatie ValleiEnergie en haar leden eigenaar van het zonnepark worden en daarmee ook de exploitatie gaat verzorgen. Het doel van de coöperatie is dat iedere burger in de gemeente Renkum de mogelijkheid heeft om mede-eigenaar te worden van de zonneweide. Er komt een mogelijkheid voor postcoderoos waarmee deelnemers via de energiebelasting voordeel halen uit hun deelname. In overleg met de gemeente en lokale stichtingen willen de initiatiefnemers kijken of er nog extra duurzaamheidsprojecten ondersteund kunnen worden.

Samen met onderzoekers van de Wageningen Universiteit ontwikkelen de initiatiefnemers een beheerplan, zodat er zoveel mogelijk biodiversiteit zich op de zonneweide ontwikkelen kan. Omdat zonneweiden niet meer agrarisch worden gebruikt, bieden ze ook ruimte voor bepaalde flora en fauna. Dit is echter nog zeer weinig onderzocht; daarom doet Wageningen Universiteit onderzoek en het landgoed en zijn partners in dit project werken hieraan mee. Uitgangspunt van het ontwerp is het verbeteren van de ecologische waarde en de biodiversiteit en kennisontwikkeling; ook ten behoeve van andere zonneweiden in Nederland.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten