logo
wvhj2023
foto: Urgenda
foto: Urgenda
12 juli 2019

Urgenda presenteert 40puntenplan voor vonnis Klimaatzaak: led sneller verplichten én uit na werktijd

Urgenda heeft exact 4 jaar na het winnen van de Klimaatzaak in Den Haag samen met ruim 700 organisaties hun 40puntenplan gepresenteerd en aangeboden aan het kabinet. Ook led-verlichting speelt een rol.

Het Urgenda-plan bevat 40 maatregelen die gezamenlijk goed zijn voor een reductie van 10 tot 15 megaton CO2-equivalent. De maatregelen zijn oplossingen die vooral laten zien dat het kan om 25 procent CO2 te reduceren voor eind 2020 en daarmee te voldoen aan het vonnis uit de Klimaatzaak. 2 van de 40 maatregelen hebben betrekking op led-verlichting.

Maatregel 24: led verplichten
De Tweede Kamer heeft afgelopen november een motie aangenomen om bedrijven te verplichten uiterlijk per 1 juli 2020 enkel led-verlichting te gebruiken. Door deze motie versneld uit te voeren en led-verlichting al per 1 januari verplicht te maken, kan de overheid volgens Urgenda 0,9 megaton CO2 besparen voor eind 2020. Hulp voor tuinders die willen overstappen naar led in de vorm van een lening, leidt in 2020 tot nog eens 0,1 megaton besparing.

De maatregel krijgt volgens Urgenda steun van vele organisaties, waaronder van de Federatie Elektrotechniek (Fedet); de belangenbehartiger van en voor ondernemers in de elektrotechnische sector met 174 leden.

Maatregel 5: verlichting verplicht uit na werktijd
Winkels en kantoren laten met regelmaat onnodig lichten branden na werktijd. Vaak staat volgens Urgenda de verlichting het hele weekend onnodig aan. Eerder werd becijferd dat 536 miljoen kilowattuur elektriciteit kan worden bespaard door het uitschakelen van onnodige verlichting buiten bedrijfstijd. Dat scheelt 0,36 megaton per jaar aan uitstoot van CO2. ‘Een timer, veegschakelaar, bewegingsdetectie of gewoon iemand daarvoor verantwoordelijk maken, doet wonderen en is zo terugverdiend’, aldus Urgenda.

Aan de ene kant zijn bedrijven sinds 2012 wel aan de slag gegaan met duurzamere verlichting en maatregelen om de uren dat licht aanstaat te beperken. Aan de andere kant is volgens Urgenda de economische groei toegenomen, is de leegstand afgenomen en staat er nog steeds veel te veel licht onnodig aan. ‘Op basis van deze 2 tegengestelde bewegingen, rekenen we conservatief op een besparingspotentieel van 0,3 megaton uitstoot per jaar. Een verbod op onnodig verlichten buiten werktijden zou enorm helpen en is dus een maatregel die de overheid weinig geld hoeft te kosten. In Frankrijk bestaat al zo’n regel.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten