Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander: congestiemanagement geen oplossing voor gebrek aan netcapaciteit Haarlemmermeer
foto: Liander

Liander: congestiemanagement geen oplossing voor gebrek aan netcapaciteit Haarlemmermeer

Congestiemanagement biedt geen oplossing voor het gebrek aan netcapaciteit in de regio Haarlemmermeer. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van DNV GL in opdracht van netbeheerder Liander.

Eind mei maakte Liander een vooraankondiging van congestie voor een deel van de gemeente Haarlemmermeer. Liander heeft daarbij DNV GL gevraagd om onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden van congestiemanagement in het betreffende deel van het elektriciteitsnet van Liander.

Gerechtelijk vonnis
De mogelijkheden voor congestiemanagement zijn onderzocht voor het congestiebied in de gemeente Haarlemmermeer, een gebied ten (zuid)oosten van Hoofddorp, ten zuiden van Schiphol en ten westen van Aalsmeer.  Het gaat om de aangeslotenen op het 20-kilovolt-netvlak van het onderstation Haarlemmermeer en het daaronder gekoppelde schakelstation Hoofddorp.

Het actuele totale gecontracteerde en beschikbaar gestelde transportvermogen in het desbetreffende gebied is 176 megavoltampère plus 6,7 megavoltampère op last van een gerechtelijk vonnis.

Vooraankondiging congestie vervalt
Uit het onderzoek van Liander en DNV GL is gebleken dat congestiemanagement in Haarlemmermeer geen oplossing biedt. De belangrijkste redenen zijn:

  • DNV GL heeft na het eerdere congestieonderzoek van Liander als onafhankelijke partij nogmaals onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van congestiemanagement. Daarbij zijn opnieuw de klanten benaderd. Door DNV GL is vastgesteld dat het met de aangeslotenen op het onderstation Haarlemmermeer én de aangeslotenen op schakelstation Hoofddorp niet mogelijk is een congestiemarkt te realiseren. Slechts 1 aangeslotene zou vanwege de aard van zijn belasting marktdeelnemer kunnen worden. De andere aangeslotenen kunnen dat niet omdat ze als datacenters geen afschakelbare belasting hebben vanwege meerjarencontracten van deze datacenters met hun klanten en de omgevingsvergunningen hen verhinderen deel te nemen. Of omdat ze, in het geval van de zonneparken, geen stuurbare opwekking hebben.
  • De aangeslotenen hebben allemaal een vergelijkbaar belastingprofiel met weinig variatie. Ook kunnen ze vanwege de contracten met hun afnemers niet variëren in hun verbruik. Wanneer de datacenters maximaal gebruik gaan maken van hun gecontracteerde vermogen, dan zal het extra toegekende vermogen dat onder congestiemanagement valt, op dagelijkse basis vrijwel niet beschikbaar zijn.
  • Liander heeft na ontheffing van de ACM de zogenaamde enkelvoudige-storingsreserve-voorwaarde losgelaten. Dit heeft tot gevolg dat in het betreffende deelnet van Liander congestiemanagement niet kan worden uitgevoerd zonder dat de veiligheid en betrouwbaarheid van het bovenliggende net in het geding komt. Er is dan onvoldoende storingsreserve om snelle vermogenswisselingen op te kunnen vangen.

Aangezien congestiemanagement geen oplossing biedt, vervalt hiermee volgens Liander de vooraankondiging van congestie en zullen voor het desbetreffende gebied geen aanvullende eisen voor congestiemanagement gaan gelden.

Nieuw elektriciteitsverdeelstation
TenneT en Liander zijn voornemens om een nieuw elektriciteitsverdeelstation te realiseren in het gebied rond de rijksweg A4 tussen Hoofddorp en Rijsenhout. Dat station wordt aangesloten op het bestaande elektriciteitsnetwerk met ondergrondse 150-kilovolt-kabel vanaf de verdeelstations Vijfhuizen in Haarlemmermeer en Nieuwe Meer in Amsterdam. Op dit moment wordt gezocht naar een geschikte locatie voor het nieuwe elektriciteitsverdeelstation.

Nieuwe, zakelijke aanvragers moeten wachten totdat het net voldoende is uitgebreid. Liander kijkt verder naar slimme oplossingen om het bestaande net nog beter te benutten.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Solarfields zoekt:

Business Unit Manager - Zon op Dak

Fulltime (40 uur) - Groningen, Arnhem of Rotterdam
BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l. zoekt:

Sales Representative (Nederland)

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!