logo
wvhj2023
foto: GroenLeven
foto: GroenLeven
3 juni 2019

Zon op Water: doel van 2 gigawattpiek drijvende zonneparken in 2023 fier overeind

In 2023 zal er in Nederland 2 gigawattpiek aan drijvende zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Dit voorspellen wetenschappers en projectontwikkelaars in aanloop naar de conferentie The Solar Future.

Het doel van 2 gigawattpiek op water in 2023 dat in 2017 werd gesteld door het nationaal consortium Zon op Water, is namelijk nog steeds het doel. Het consortium is het platform waarin 35 overheden, kennisinstellingen en bedrijven samenwerken aan concrete projecten. ‘Dat is haalbaar en we zitten goed op schema. Voor de periode tot 2021 is al voor meer dan 500 megawattpiek aan SDE+-subsidie verleend aan drijvende zonneparken, dus die pijplijn ziet er goed uit’, stelt Wiep Folkerts van ECN part of TNO en voorzitter van het nationaal consortium. Folkerts spreekt tijdens The Solar Future over de vorderingen van het consortium. ‘Hiermee halen we de nummer 1 China niet in, maar lopen we wel voorop in Europa. We moeten in Nederland nog zeker 1.000 vierkante kilometer aan zonneparken bouwen als we aan onze klimaatdoelstellingen willen voldoen. Die ruimte hebben we niet op land, dus is de stap naar water noodgedwongen. Dat hebben we bij windenergie ook gedaan, dus hoef je geen helderziende te zijn om te voorspellen dat we dat met zon ook gaan doen. Zandwinplassen, baggerdepots en bassins van waterbedrijven zijn allemaal wateren die je toch nergens anders voor gebruikt en waarbij het operationeel gebruik gewoon door kan gaan. Als je daarmee begint, kom je al een heel eind.”

GroenLeven: 15 procent voor onze rekening
Projectontwikkelaar GroenLeven gaat de komende jaren 17 drijvende zonneparken aanleggen op zandwinplassen. De marktleider heeft nu al voor 400 megawattpiek SDE+-subsidie binnengehaald en gaat daarvan minimaal 200 à 300 megawattpiek realiseren. 'Daarmee nemen we eind 2020 al 15 procent van die 2 gigawattpiek voor onze rekening', stelt chief executive officer Roland Pechtold. ‘Er zijn veel zandwinplassen en baggerdepots in Nederland. Dat is industrieel gebied waar toch niemand kan komen. Je pakt geen water af van andere functies, ze liggen vaak bij een aansluiting op het net en de installaties daar kunnen op deze stroom draaien.’

73.500 zonnepanelen
Floating Solar – een joint venture van Sun Projects en Dromec – begint dit najaar met de aanleg van een drijvend zonnepark met 73.500 zonnepanelen en een vermogen van 22,6 megawattpiek op het spaarbekken van waterleidingbedrijf PWN in het Noord-Hollandse Andijk.

Het park wordt verdeeld over 15 eilandjes met een doorsnee van 140 meter, met elk 4.900 drijvende zonnepanelen. De bouw van de eerste 3 start in september. Uiteindelijk zal maximaal 50 procent van het spaarbekken bedekt zijn, om de ecologie onder water niet te veel aan te tasten. ‘We zijn straks het grootste drijvende zonnepark van Nederland en het grootste zonvolgende park ter wereld’, aldus Arnoud van Druten van Floating Solar.

Na 2023 ook op zee
Na 2023 zal Nederland ook op zee drijvende zonneparken aan gaan leggen. Omdat zonne-energie en windenergie complementair zijn en elkaar qua stroomproductie slechts 5 procent overlappen, zouden de drijvende zonneparken naast de windparken gebouwd kunnen worden. Folkerts: ‘Als we naar zee gaan, is een explosieve groei van drijvende zonneparken mogelijk, maar krijgen we te maken met hogere golfslag en moeilijkere omstandigheden. Daar is nog veel innovatie voor nodig, maar daar zijn we mee bezig.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten