Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nationaal Consortium ‘Zon op Water’ van start: 2.000 hectare drijvende zonnecentrales in 2023
(foto: Texel4Trading)

Nationaal Consortium ‘Zon op Water’ van start: 2.000 hectare drijvende zonnecentrales in 2023

Het Nationaal Consortium 'Zon op Water' is van start. Dit bestaat uit 30 bedrijven, kennisinstellingen en overheden die samenwerken aan de ambitie om drijvende zonne-energie te bevorderen.

Ze hebben de ambitie om drijvende installaties van zonnepanelen te ontwikkelen en de daadwerkelijke realisatie van drijvende zonneparken te bevorderen. Het consortium staat onder leiding van Solar Energy Application Centre (SEAC) en streeft naar 2.000 hectare drijvende zonnecentrales in Nederland in 2023.

Zonne-energie op water heeft volgens de betrokkenen de belofte in zich om goedkoper te worden dan zonne-energie op land, vanwege efficiëntere projectontwikkeling, hogere kilowattuuropbrengst en de mogelijkheid om gemiddeld grotere parken aan te leggen dan op land.

Het eerste doel van het consortium is het uitvoeren van een onderzoeksproject, gericht op het ontwikkelen van stormbestendige constructies voor drijvende zonneparken. Hiervoor worden vanaf april 2017 in een pilot 4 verschillende systemen beproefd van Nederlandse leveranciers.  De pilot vindt plaats in de Slufter op de Maasvlakte, een 200 hectare groot baggerdepot onder gezamenlijk beheer van Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat. Het doel van de pilot is onder meer het bepalen van het opbrengstmodel voor de 4 concepten, het in kaart brengen van de krachten op de systemen en het waar nodig optimaliseren van de concepten.

Het consortium voert daarnaast een studie uit naar de vergunbaarheid van drijvende pv-systemen in Nederland. Dit betreft zowel het ontwikkelen van een beoordelingskader voor de betrokken overheden, als het in kaart brengen van de te doorlopen procedures voor de initiatiefnemer. Belangrijke aspecten hierbij zijn veiligheid, ecologische aspecten en waterkwaliteit. De vergunbaarheidsstudie wordt geleid door de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer STOWA,  in samenwerking met Rijkswaterstaat en lagere overheden.

Nu in Solar Magazine

September 2019

Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’ SDE++ biedt kansen voor zonnewarmte: subsidie...
Vacatures
ProfiNRG zoekt:

Projectmanager Zonneparken (M/V)

ProfiNRG is één van de leidende en meest succesvolle (zonne) energie bedrijven in Nederland, gevestigd in Utrecht. ProfiNRG is reeds meer dan 10 jaar actief met het ontwikkelen, verkopen, realiseren en onderhouden van...
Fulltime (40 uur) - Utrecht, 3542DM
Zon & Zo zoekt:

Servicespecialist zonnepanelen

Onze klanten willen niet alleen een goede installatie, maar ook goede service zodat ze nog vele jaren kunnen genieten van hun duurzame investering. Wij zoeken iemand om ons team te versterken bij de online monitoring van de installaties, het maken van...
Fulltime (40 uur) - Van Hennaertweg 13, 2952 CA Alblasserdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!