Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
2 extra elektriciteitskabels voor zonnestroom van Ameland naar vasteland
foto: Solarcentury

2 extra elektriciteitskabels voor zonnestroom van Ameland naar vasteland

Er komen 2 extra elektriciteitskabels tussen het vasteland en Ameland. Liander verwacht dat de nieuwe verbindingen eind 2021 in gebruik worden genomen. De kabels maken onder meer extra zonne-energie mogelijk.

Bedrijven, bewoners en gemeenten werken onder de vlag van ‘Duurzaam Ameland’ aan projecten om het eiland vergaand te verduurzamen. Zo is er door de Amelander Energiecoöperatie, de gemeente en Eneco een zonnepark van 6 megawattpiek gerealiseerd en is er belangstelling voor nieuwe zonneparken. Ook hebben steeds meer inwoners zonnepanelen op hun daken liggen. De NAM is bezig om de productieprocessen op en rond het eiland te verduurzamen en wil hierbij gebruik gaan maken van duurzame elektriciteit. 

Voor alle duurzame ontwikkelingen is de capaciteit van de huidige wadkabels die Ameland verbinden met het vasteland op termijn niet langer toereikend. Liander gaat daarom de komende jaren de bestaande elektriciteitsverbindingen uitbreiden met de 2 nieuwe kabels om aan de sterk groeiende vraag naar capaciteit te kunnen voldoen. Deze kabels komen te liggen tussen het schakelstation in Holwerd en een nieuw te bouwen verdeelstation op Ameland aan de Oude Grazingweg ten oosten van Buren. 

Liander is gestart met het uitwerken van een plan. Samen met een aantal belangrijke omgevingspartijen wordt gezocht naar een tracé en uitvoeringswijze die recht doen aan de bijzondere waarden in het Waddengebied. Naar verwachting starten de uitvoeringswerkzaamheden in de loop van volgend jaar.

Nu in Solar Magazine

Juni 2019

Nieuwe erkenningsregeling voor de solar installateur op stapel: ‘We scheppen helderheid voor alle stakeholders’ Leisurelands en STIRR onderzoeken kansen van zonnepanelen op recreatiewater: alleen in provincie Gelderland al potentie...
Vacatures
Goldbeck Solar Nederland zoekt:

Service Monteur(s)

Goldbeck Solar Nederland zoekt service monteur(s)
Fulltime • Nederland
Pure Energie zoekt:

Adviseur omgevingsmanagement Zon

Pure Energie zoekt een Adviseur omgevingsmanagement Zon
Fulltime • Enschede
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!