logo
wvhj2023
foto: KiesZon
foto: KiesZon
1 mei 2019

Analyse najaarsronde SDE+ 2018: vastgoedbedrijven, Makro en waterschappen investeren massaal in zonnepanelen

Vastgoedbedrijven, zelfbedieningsgroothandel Makro en de waterschappen hebben massaal SDE+-subsidie aangevraagd. Dit blijkt uit een analyse van de beschikkingen van de najaarsronde van de SDE+ 2018.

Een van de best scorende bedrijven die niet afkomstig is uit de zonne-energiesector is Metro Cash & Carry Nederland. De Nederlandse tak van de Duitse Metro Group – het bedrijf achter de elektronicaketen Mediamarkt – is eigenaar van zelfbedieningsgroothandel Makro. Het bedrijf heeft 18 beschikkingen weten te verkrijgen om op de vestigingen van Makro 26,4 megawattpiek aan zonnepanelen te plaatsen.

Gemeente en waterschappen
In de najaarsronde heeft ook een groot aantal gemeenten en waterschappen SDE+-subsidie in de wacht weten te slepen. De meest opvallende overheidsinstelling is de gemeente Dongen. De in Brabant gelegen gemeente gaat een zonnepark van 13,2 megawattpiek realiseren op industrieterrein Tichelrijt.

Het aantal waterschappen dat in de najaarsronde van 2018 SDE+-subsidie heeft verkregen, is niet langer op 1 hand te tellen. Meest opvallend zijn Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier met 8 beschikkingen voor 10,6 megawattpiek, Wetterskip Fryslân met 9 beschikkingen voor 8,8 megawattpiek, Waterschap Vallei en Veluwe met 12 beschikkingen voor 6,5 megawattpiek en Waterschap Vechtstromen met 4 beschikkingen voor 2,1 megawattpiek.

Automobielsector
Ook de automobielsector heeft een groot aantal SDE+-beschikkingen weten te verwerven. Meest in het oog springend zijn de 23 tankstations van Total Nederland die van 1 megawattpiek zonnepanelen voorzien worden en de 9 tankstations van Enviem Retail Real Estate die 1,25 megawattpiek aan zonnepanelen krijgen.

Ook de Wassink Autogroep, actief met 9 vestigingen in Zuidoost-Nederland, gaat via 12 beschikkingen 4 megawattpiek aan zonnepanelen plaatsen.

Van Toverland tot trams
De organisaties die opvallen in de lijst met beschikkingen zijn te talrijk om alle de revue te laten passeren. Zo gaat pretpark Toverland in Sevenum 2,25 megawattpiek aan zonnepanelen plaatsen en gaat sports & funpark Flevonice via 3 beschikkingen op zijn terrein 8,5 megawattpiek aan zonnepanelen uitrollen. Ook vervoerbedrijf Rotterdamse Electrische Tram (RET) heeft 4 beschikkingen, te weten voor 1,7 megawattpiek aan zonnepanelen.

Supermarkten
Ook deze subsidieronde heeft weer een groot aantal supermarkten subsidie toegezegd gekregen. Dit ondanks dat de volumes beperkt zijn. Zo heeft Aldi 9 beschikkingen voor een vermogen van 1,1 megawattpiek, Deen 13 beschikkingen voor 3,5 megawattpiek, Albert Heijn 3 beschikkingen voor 1,1 megawattpiek en Lidl 7 beschikkingen voor 1,1 megawattpiek.

Ook Hoogvliet – 4 beschikkingen voor 0,4 megawattpiek – en Jan Linders met 3 beschikkingen voor 0,6 megawattpiek – doen nog een duit in het zakje.

Vastgoedbedrijven domineren
Het meest prominent aanwezig in de projectenlijst zijn echter de vastgoedbedrijven. Vele tientallen tot enkele honderden vastgoedontwikkelaars hebben besloten hun portefeuille te verduurzamen met zonnepanelen. Een greep uit de beschikkingen (red. totale volume >5 megawatttpiek):

  • Warehouses De Pauw Nederland (WDP): 10 beschikkingen voor 12,1 megawattpiek
  • HTCE Development: 41 gebouwen op de High Tech Campus Eindhoven voor 10,1 megawattpiek
  • Bouw- en Exploitatiemaatschappij BEM: 16 beschikkingen voor 9,1 megawattpiek
  • Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO): 7 beschikkingen voor 9,0 megawattpiek
  • Kingspan: 8 beschikkingen voor 9,0 megawattpiek
  • Corum Asset Management: 16 beschikkingen voor 8,8 megawattpiek
  • Urban Industrial: 16 beschikkingen voor 8,4 megawattpiek
  • Havenbedrijf Moerdijk: 2 beschikkingen voor 8,2 megawattpiek
  • Industriepark Kleefse Waard Real Estate: beschikkingen voor 7,8 megawattpiek
  • Maatschappij tot Gemeenschappelijke Exploitatie (MGE): 15 beschikkingen voor 7,3 megawattpiek
  • Katoen Natie Amsterdam: 2 beschikkingen voor 6,9 megawattpiek
  • Logistis Helmond: 2 beschikkingen voor 6,5 megawattpiek
  • Geva Son Vastgoed: 4 beschikkingen voor 6,1 megawattpiek
  • Montea Nederland: 4 beschikkingen voor 5,5 megawattpiek
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten