Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Kamervragen over International Solar Alliance: deelname kost Nederland geen geld
foto: ISA

Kamervragen over International Solar Alliance: deelname kost Nederland geen geld

Deelname aan de International Solar Alliance kost Nederland geen geld. Dat stelt minister Kaag naar aanleiding van Kamervragen. Net als Suriname is Nederland afgelopen kalenderjaar toegetreden tot de alliantie.

De algemene commissie van de Tweede Kamer voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking had een reeks vragen over de overeenkomst met de International Solar Alliance (ISA) waar Nederland in 2018 tot toegetreden is. De ISA, een initiatief van premier Modi van India, wil dat in 2030 wereldwijd 1.000 gigawattpiek zon-pv operationeel is. ISA richt zich daarbij primair op landen die zich in de geografische regio’s tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring bevinden, vanwege de vele zonuren in deze regio’s. Daarbij gaat de aandacht vooral naar opkomende economieën; in deze landen wil men de bevolking de toegang tot zonne-energie verschaffen.

Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, meldt aan de Kamercommissie dat inmiddels 73 landen de Kaderovereenkomst hebben ondertekend en 51 landen deze geratificeerd hebben. ‘ISA heeft met zowel de Europese Unie als met de Wereldbank een Memorandum of Understanding getekend. Via deze vorm van samenwerking kunnen kapitaalkrachtige landen die buiten de geografische regio liggen bij de activiteiten en doelstellingen van ISA worden betrokken’, schrijft Kaag.

Kaag meldt verder dat het lidmaatschap voor het Koninkrijk der Nederlanden voorlopig geen kosten met zich meebrengt. ‘Gastland India heeft aangeboden de kosten tot het jaar 2021 te zullen dekken. De mogelijke kosten na 2021 zijn nog niet bepaald. Eventuele toekomstige (vrijwillige) bijdragen zullen uit de reguliere begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken worden bekostigd. Als lid van ISA wordt het Koninkrijk der Nederlanden geacht actief bij te dragen aan de marktontwikkeling voor zonne-energie om mensen in opkomende economieën toegang te verschaffen tot zonne-energie.’

Er zijn volgens Kaag nog geen afspraken gemaakt over een kostenverdeling na 2021. De Tweede Kamer zal geïnformeerd worden wanneer er nadere afspraken zijn gemaakt over een kostenverdeling.

Nu in Solar Magazine

Mei 2020

Coolblue stoomt snel op naar top residentiële zonne-energiemarkt: ‘De internetverkoop van zonnepanelen werkt’ Joint Solar Programme III: hybride tandemzonnecel van 30 procent binnen handbereik voor Nederlandse onderzoekers De...
Vacatures
Zonneplan zoekt:

Backend PHP Developer

Zonneplan zoekt een Backend PHP Developer
Fulltime • Zwolle
kWh People zoekt:

Junior Project Manager

kWh People zoekt voor een van zijn opdrachtgevers een Junior Project Manager
32-40 uur • Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!