Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Rijksoverheid stelt grond beschikbaar aan markt voor uitrol zonne-energie
foto: Studio Marco Vermeulen

Rijksoverheid stelt grond beschikbaar aan markt voor uitrol zonne-energie

Het Rijk stelt grond beschikbaar aan marktpartijen voor de uitrol van zonne-energie. De pilot 'Hernieuwbare energie op rijksgronden' leidt onder meer tot zonnepanelen langs de A37 en A58/A16 en op de Slufter.

Het Rijk en marktpartijen voeren het bijbehorende pilotprogramma samen uit. Het Rijk wil samen met andere betrokken partijen leren hoe het rijksgronden kan inzetten voor de energietransitie, zoals gevraagd door de Tweede Kamer. Dit past in het beleid van de overheid om grond te gebruiken voor maatschappelijke doelen.

De ervaringen uit het pilotprogramma moeten een aanpak opleveren om energieprojecten op rijksgronden op een effectieve, zorgvuldige en vlotte manier te realiseren. Kwaliteit van de omgeving en maatschappelijk draagvlak zijn daarbij belangrijke voorwaarden. Netbedrijven en de regionale en lokale overheden worden nauw bij de pilot betrokken.

De eerste 3 pilotprojecten zijn al gestart. Bij ‘zonneroute’ rijksweg  A37 zijn al informatieavonden gehouden voor omwonenden. Bij de A58/A16 wordt verkend welke locaties het meest geschikt zijn en hoe deze te benutten. Met Havenbedrijf Rotterdam worden in de Slufter zonnepanelen gecombineerd met de oorspronkelijke functie als baggerdepot.

Een randvoorwaarde voor het opwekken van zonne-energie op rijksgronden is dat dit in combinatie kan met de specifieke functie van de locatie. Zo mogen zonnepanelen de verkeersdoorstroming niet in gevaar brengen. Ook een baggerdepot moet in de toekomst zijn functie blijven behouden.

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
Wattkraft GmbH & Co. KG zoekt:

Front Office medewerker – Inside Sales

Fulltime (40 uur) - 3552ez
Eigenenergie.net zoekt:

Operationeel Uitvoerder

Fulltime (40 uur) - 5667 KX
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!