logo
wvhj2023
foto: ROM3D | Arcgis.com
foto: ROM3D | Arcgis.com
6 maart 2019

Onderzoek 4 noordelijke provincies: theoretisch ruimte voor 2.725 hectare zonnepanelen op water

In Friesland, Drenthe, Groningen en Overijssel is in theorie 2.725 hectare aan ruimte beschikbaar voor zonnepanelen op water. Dat blijkt uit onderzoek van de 4 provincies, 5 waterschappen en Rijkswaterstaat.

De waterschappen Hunze en Aa’s, Drents Overijsselse Delta, Vechtstromen, Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslan gaven samen met de 4 provincies en Rijkswaterstaat opdracht aan ROM3D en Inenergie om de potentie van oppervlaktewater binnen de energietransitie in kaart te brengen. Voor zonneparken op water, thermische energie uit oppervlaktewater en waterkracht bij stuwen en gemalen is door de bedrijven ROM3D en Ineenrgie onderzocht waar deze vormen van duurzame energiewinning het meest kansrijk zijn.

Kansenkaart
Van de kansrijke locaties zijn 20 casussen (red. waarvan 4 met zonne-energie) onderzocht op financiële haalbaarheid. Uit de onderzochte casussen is naar voren gekomen dat het energiespoor ‘Zon op water’ kansrijk is wat betreft financiële haalbaarheid en ruimtelijke ordening. Zon op water is volgens het onderzoek vergelijkbaar rendabel met zon op land. Er zijn weliswaar meerkosten voor aanleg op water maar de opbrengst op water is ook hoger. Zonneparken op water zijn met name kansrijk op wateren die voldoende omvang hebben, weinig maatschappelijke belemmeringen kennen zoals scheepvaart, recreatie en natuur en dicht bij het elektriciteitsnet gelegen zijn. In de praktijk zijn dit met name waterbergingsgebieden, in onbruik geraakte kanalen en zandwinplassen.

Netaansluiting
Wanneer zonneparken kleiner zijn dan circa 2 à 3 hectare kunnen ze volgens de onderzoekers vrijwel altijd op het lokale elektriciteitsnetwerk worden aangesloten. De kosten daarvan zijn beperkt en daarmee zijn drijvende zonneparken van deze omvang goed haalbaar. Wanneer zonneparken groter zijn, moet worden aangesloten op een station en is een aparte kabel hiernaartoe noodzakelijk. De aanlegkosten van dergelijke kabels zijn kostbaar. De afstand van een drijvend zonnepark tot het station wordt daarmee een belangrijke factor in de haalbaarheid van een zonnepark. De grootste kansen voor drijvende zonneparken liggen dan ook bij grote plassen die op een afstand van minder dan 10 kilometer van een hoofdstation liggen en kleine plassen die lokaal kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

Theoretisch potentieel
De onderzoekers komen tot het volgende theoretische potentieel voor zon op water:

 

Friesland

Groningen

Drenthe

Overijssel

Hectare zon op water*

630 hectare

725 hectare

610 hectare

760 hectare

Potentiële elektriciteitslevering

1.970 terajoule

2.265 terajoule

1.900 terajoule

2.375 terajoule

Elektriciteitsvraag provincie

10,3 petajoule

20,4 petajoule

8,6 petajoule

21,6 petajoule

Bijdrage zon op water aan elektriciteitsvraag

18 procent

11 procent

22 procent

11 procent

* Onder hectare zon op water valt al het water breder dan 20 meter zonder maatschappelijke belemmeringen.

4 casussen
Binnen het project zijn de volgende 4 casussen onderzocht:

  1. een zonnepark op zandwinput Plas Haskerveen in eigendom van de gemeente in Heerenveen;
  2. een zonnepark op het natuurlijk meertje Krúsbekken in gemeente Súdwest-Fryslân in eigendom van het Wetterskip;
  3. een zonnepark op zandwinput Plas America in gemeente Noordenveld in eigendom van een zandwinbedrijf;
  4. een zonnepark op zandwinput Plas Domelaar in gemeente Hof van Twente in eigendom van een zandwinbedrijf.

Haskerveen
Ten noordwesten van Heerenveen ligt zandwinplas Haskerveen. De plas is 38 hectare groot, waarvan 10 hectare in eigendom is van het zandwinbedrijf Solid en 28 hectare van de gemeente Heerenveen. Op het deel van de plas in eigendom van Heerenveen is inmiddels een drijvend zonnepark voorzien. Voor het drijvende zonnepark is een omgevingsvergunning nodig. Nadat een omgevingsvergunning is beschikt, kan SDE+-subsidie worden aangevraagd.

In het onderzoek is stilgestaan bij de vraag van de gemeente Heerenveen of een drijvend zonnepark op hun deel van de zandwinplas financieel haalbaar is. Volgens de onderzoekers is dit het geval. De investeringskosten zijn 9 procent hoger geraamd dan een zonnepark van dezelfde grootte op land. De opbrengsten zijn 5 procent hoger geraamd vanwege positief effect van koeling op de opwek van duurzame energie. Een positief resultaat van de businesscase is mogelijk doordat de aansluitkosten (hoofdstation op korte afstand) en de projectkosten (omgevingsvergunning is eenvoudig) relatief laag zijn. Ook de huur aan de plaseigenaar, gemeente Heerenveen, is lager dan de prijs die doorgaans voor zon op land wordt betaald. Voor de businesscase is uitgegaan van een vast, niet met de zon meedraaiend pv-systeem.

Krúsbekken
Ten zuidoosten van Poppenwier en ten noordwesten van Akkrum ligt in de gemeenten Súdwest-Fryslân en Leeuwarden het langgerekte meertje Krúsbekken. Het meertje is ongeveer 10 hectare groot en in juridisch eigendom van Weterskip Fryslan. Het meer wordt niet gebruikt als specifiek zwemwater, is moeilijk toegankelijk voor de pleziervaart en is geen beschermd natuurgebied. Gemeente Súdwest-Fryslân en Wetterskip Fryslan willen weten of een drijvend zonnepark op het Krúsbekken haalbaar is. Een bescheiden, drijvend zonnepark op de Krúsbrekken van 2 à 3 hectare is volgen ROM3D en Inenergie vrijwel zeker financieel haalbaar via de SDE+-regeling. Een dergelijk park kan lokaal worden aangesloten waardoor de kabelkosten beperkt zijn. Met een park van 2 hectare kan voor ruim 770 huishoudens aan elektriciteit worden opgewekt voor huishoudelijk gebruik.

Plas America
Ten zuiden van Roden is de zandwinplas America gelegen. De plas is 23 hectare groot en voor het grootste deel in eigendom van zandwinbedrijf K3 Delta. De gemeente Noordenveld wil weten of een drijvend zonnepark op de plas America financieel haalbaar, en een ruimtelijke procedure noodzakelijk is. Volgens het onderzoek is een zonnepark vrijwel zeker financieel haalbaar.  Een positief resultaat is mogelijk doordat de relatief hoge aansluitkosten over 17 hectare zonnepark kunnen worden verdeeld en omdat de projectkosten – omgevingsvergunning is eenvoudig – relatief laag zijn. Ook de huur aan de plaseigenaar, ontgronder K3 Delta, is lager dan de prijs die doorgaans voor zon op land wordt betaald.

Plas Domelaar
Ten noordwesten van Markelo ligt in de gemeente Hof van Twente de zandwinplas Domelaar. Deze plas is ongeveer 35 hectare groot. Inmiddels wordt er ook zand gewonnen in een tweede plas die circa 20 hectare groot is. De winning wordt uitgevoerd door het bedrijf Dyckerhoff Basal. Twence wil onderzoeken of drijvende zonneparken een optie zijn voor zijn organisatie om in te investeren. In deze casus is de businesscase uitgewerkt van een draaiend en open systeem, op basis van gegevens van Floating Solar. De totale investering voor een drijvend en draaibaar zonnepark van 20 megawattpiek is circa 19,6 miljoen euro. Een drijvend zonnepark van een substantiële grootte van 25 hectare of meer is volgens het onderzoek vrijwel zeker financieel haalbaar via de SDE+ regeling. Het park zal op een hoofdstation moeten worden aangesloten. Hiervoor moet een kabel worden gelegd naar Rijssen of naar Goor. De omvang van het park maakt dat de kabelkosten verdeeld kunnen worden over veel zonnepanelen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten