Solar Magazine - Eerste paal zonnepark Midden-Groningen (103 megawattpiek) geslagen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Eerste paal zonnepark Midden-Groningen (103 megawattpiek) geslagen
foto: Chint Solar

Eerste paal zonnepark Midden-Groningen (103 megawattpiek) geslagen

De bouw van het 103 megawattpiek grote Zonnepark Midden-Groningen is nu ook echt officieel gestart. Wethouder Jaap Borg van gemeente Midden-Groningen en gedeputeerde Nienke Homan sloegen de eerste paal de grond in.

Eind januari werd al een start gemaakt met het plaatsen van het hek en de werkgebouwen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State keurde afgelopen november de omgevingsvergunning voor zonnepark Midden-Groningen (Sappemeer) goed. De vergunning werd hiermee onherroepelijk en de realisatiefase kon daardoor van start.

Het 117 hectare grote zonnepark is gesitueerd aan de rand van Hoogezand-Sappemeer, ten noorden van de A7. Chint Solar is de ontwikkelaar van het zonnepark. Eind 2019 is zonnepark Midden-Groningen klaar en het wordt dan direct aangesloten op het elektriciteitsnet. De benodigde capaciteit hiervoor is vorig jaar al vastgelegd. Het zonnepark met 430.000 zonnepanelen zal de komende 30 jaar meer dan 1639 kiloton CO2 compenseren en jaarlijks ruim 32.000 huishoudens van elektriciteit voorzien.

In 2016 heeft Chint Solar de projectrechten voor zonnepark Midden-Groningen van Powerfield overgenomen. In afstemming met TenneT gaat Chint Solar het eerste zonnepark in Nederland bouwen dat aansluit op het TenneT-hoogspanningsnet. Voor de bouw van het zonnepark werkt Chint Solar samen met ervaren aannemers. Goldbeck Solar en Greencells bouwen de stellages en plaatsen de zonnepanelen. ABB Nederland bouwt het 33/110-kilovolt onderstation bij het zonnepark en het lokale bedrijf Alsema zorgt in voor de aansluiting op het hoogspanningsnet bij het onderstation in Kropswolde. 

Chint Solar heeft samen met omwonenden een landschapsontwerp gemaakt om het zonnepark zo goed mogelijk in de omgeving in te passen. Er komt een groenstrook tussen de woningen en het zonnepark. Deze groenstrook krijgt verschillende zones met grasvelden, bloemenvelden, bosschages en een parkje. Met deze inrichting is het voor vogels, vlinders en wild een prettige plek om te verblijven. 

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Zon Advies Nederland zoekt:

Vacature planner Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Elst, 6662 NE, 25
Conduct Technical Solutions BV zoekt:

Secretaresse afdeling sales

Fulltime (40 uur) - Barendrecht, 2993 LP, 4
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!