Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaamse woningcorporaties gaan via EU-project 20.000 woningen van zonnepanelen voorzien
foto: © Spacekris | Dreamstime.com

Vlaamse woningcorporaties gaan via EU-project 20.000 woningen van zonnepanelen voorzien

De Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen (red. woningcorporaties) gaan via EU-project ASTER 20.000 zonnepanelen plaatsen. Het project wordt gesteund door de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank.

Ongeveer een jaar geleden riep de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH) de Vlaamse regering op om investeringen in hernieuwbare energie voor sociale woningen mogelijk te maken. Door de ministerraad werd deze maand het uitvoeringsbesluit goedgekeurd dat de financiering regelt voor de installatie van zonnepanelen bij sociale woningen.

Dit maakt het mogelijk om via het ASTER-project op korte termijn 20.000 pv-installaties te realiseren. De investering van 20.000 zonnepaneelinstallaties wordt gefinancierd met een split-incentive model’, zegt Björn Mallants, directeur van VVH. ‘Dat wil zeggen dat de investering verrekend wordt met de besparing van de sociale huurder op zijn energiefactuur. We gaan uit van een effectieve aanzienlijke daling in de energiekost. Uiteraard zal de huurder zeker niet extra betalen.’

Het model houdt diverse garanties in. Huurders betalen niet meer energiekosten na de installatie van de zonnepanelen. Een effectieve besparing is het uitgangspunt. Sowieso is er een garantie voor de huurder dat hij 20 procent van de besparing verkrijgt. Dat komt neer op minimaal 90 euro per jaar voor een koppel. Daarnaast blijft ook nog een aanzienlijke besparing over na de aftrek van de kostprijs van de installatie. Deze besparing kan oplopen tot 240 euro per jaar. In totaal is een maximale besparing, voor wie het sociaal huurtarief betaalt, van ongeveer 330 euro per jaar mogelijk op de energiefactuur. Met een normaal tarief is de besparing groter, maar dan moet wel een prosumententarief betaald worden, waardoor de totale besparing oploopt tot maximaal 250 euro per jaar.

‘De investering van 42 miljoen euro is slechts een eerste stap. De bedoeling is om met ASTER ook diverse andere aanvullende investeringsmogelijkheden te onderzoeken, naast de gesubsidieerde leningen van de Vlaamse overheid’, aldus Björn Mallants.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Saman Groep zoekt:

Servicemonteur Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Zierikzee, 4301 RZ nr. 1
Bosch & van Rijn zoekt:

Operationeel Directeur

Fulltime (40 uur) - 3533 JG Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!