logo
wvhj2023
foto: © Jaswant Bhopal | Dreamstime.com
foto: © Jaswant Bhopal | Dreamstime.com
7 februari 2019

Gemeente Bunnik: inwoners sterk verdeeld over zonneparken

Inwoners van de gemeente Bunnik zijn sterk verdeeld als het gaat om de realisatie van zonneparken. Dit blijkt uit een enquête over zonnevelden die de gemeente heeft gehouden onder burgers.

Een veelgemaakte opmerking van de respondenten in dit onderzoek is dat eerst de daken volgelegd moeten worden met zonnepanelen. De gemeente is het ermee eens dat dit een wenselijker optie is dan zonnevelden, maar er is berekend dat via zonnepanelen op daken maximaal 45 procent van de totale energieopgave van de gemeente kan worden opgewekt. Daarom kan volgens het gemeentebestuur niet worden volstaan met alleen inzetten van zonnepanelen op daken.

50 procent voor, 48 procent tegen
Uit de gehouden enquête blijkt dat 70 procent van de mensen vindt  dat de gemeente zelf op zoek moet naar geschikte gebieden voor zonnevelden. Op dit moment wordt aan de hand van de uitkomsten van de enquête bekeken wat er verder kan worden meegenomen in het beleid. De bedoeling is dat medio april het beleid over zonnevelden wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Overige belangrijke uitkomsten in de enquête zijn:

  • 58 procent vindt dat de gemeente zelf verantwoordelijk is voor opwekking van duurzame energie op haar grondgebied.
  • 66 procent vindt dat zonnevelden een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan energievoorziening.
  • 50 procent vindt dat een zonneveld zichtbaar mag zijn in het landschap, 48 procent vindt dat juist niet.
  • 45 procent wil dat panelen op een veld dicht bij elkaar liggen, 30 procent wil dat niet.
  • 43 procent wil de zonnevelden ver weg van de bebouwing, 30 procent wil ze dicht bij de dorpskern.
  • 63 procent wil  zonnevelden langs de wegen.
  • 78 procent wil dat inwoners uit de gemeente meedelen in de exploitatie van een zonneveld.
  • 70 procent wil dat de gemeente actief locaties zoekt.

Asbestregeling
Overigens is Bunnik druk bezig om te kijken hoe meer zonnedaken gerealiseerd kunnen worden. De gemeente probeert op het eigen vastgoed zonnepanelen te leggen waar dit kan. Op de gemeentewerf en brandweerkazernes en Rijnzaal zijn inmiddels zonnepanelen geplaatst. Nu wordt gekeken naar ’t Kwartier in Werkhoven, Schoudermantel in Bunnik en het gemeentehuis. Daarnaast is er het Project Zonnig Kromme Rijn waar wordt gewerkt om de daken van boerenschuren vol te leggen en er is een subsidieregeling om asbest op daken te verwijderen en hiervoor zonnepanelen terug te plaatsen. Op een boerenschuur worden zonnepanelen gelegd die zijn ‘gekocht’ door inwoners die geen zonnepanelen kunnen plaatsen op eigen dak. De gemeente gaat ook om de tafel met de grote bedrijven uit Bunnik zoals Vrumona, BAM en Engie om te bespreken wat zij nog kunnen doen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten