Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
SolarCare: zonnepaneelopbrengsten in topjaar 0,98 kilowattuur per wattpiek
foto: SolarCare

SolarCare: zonnepaneelopbrengsten in topjaar 0,98 kilowattuur per wattpiek

De opbrengst van zonnepanelen is in Nederland in 2018 gemiddeld uitgekomen op 0,98 kilowattuur per wattpiek. Dat meldt SolarCare op basis van de monitoring van 2.500 pv-installaties.

2018 is volgens het bedrijf een absoluut recordjaar als het gaat om de zon-pv-opbrengsten. In oktober was al duidelijk dat bij nagenoeg alle eigenaren van zonnepaneelinstallaties al meer zonne-energie was opgewekt dan normaliter in een heel kalenderjaar. Net als andere jaren heeft SolarCare per provincie onderzocht hoe de gemiddelde zon-pv-opbrengsten per geïnstalleerd zonnepaneelvermogen waren. Daartoe zijn 2.500 installaties, verspreid over heel Nederland, geselecteerd voor nader onderzoek naar de opbrengsten per wattpiek. De onderzochte installaties zijn samen goed voor een totaal opgesteld zonnepaneelvermogen van ruim 14 megawattpiek en zijn alle het gehele jaar storingsvrij operationeel geweest. Verder zijn de installaties willekeurig geselecteerd qua zonnepaneeltechnologie, systeemcapaciteit, oriëntatie, hellingshoek en eventuele schaduwvorming.

In de getoonde kaart zijn per provincie de gemiddelde opbrengstfactoren in kilowattpiek per geïnstalleerd wattpiek paneelvermogen voor 2018 in kaart gebracht. Tussen haakjes staan de cijfers voor 2017. In 2018 lagen de opbrengsten in Nederland gemiddeld 11 procent hoger dan in 2017. Met in het bijzonder de maanden mei en juli als topmaanden.

Opvallend is dat de oostelijke provincies het relatief veel beter deden ten opzichte van het voorgaande jaar, dan de provincies aan de kust. Overijssel scoorde in 2018 ruim 15 procent meer dan in 2017. Terwijl de opbrengsten op Texel circa 5 procent hoger lagen dan in 2017.

In de volgende opsomming ziet men de opbrengstfactoren van de afgelopen jaren op een rij. De conclusie is dat de jaaropbrengsten in Nederland, na vele relatief stabiele jaren, in 2018 op een uitzonderlijk hoog niveau liggen:

  • 2013: 0,90 kilowattuur per wattpiek
  • 2013: 0,89 kilowattuur per wattpiek
  • 2014: 0,91 kilowattuur per wattpiek
  • 2015: 0,93 kilowattuur per wattpiek
  • 2016: 0,92 kilowattuur per wattpiek
  • 2017: 0,88 kilowattuur per wattpiek
  • 2018: 0,98 kilowattuur per wattpiek
Nu in Solar Magazine

September 2019

Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’ SDE++ biedt kansen voor zonnewarmte: subsidie...
Vacatures
Coolblue zoekt:

Voorman / 1e Elektromonteur

Plus- en minpunten + Je coacht je eigen vaste team op jouw bus en zorgt dat zij elke dag een beetje beter worden. + Je bent samen verantwoordelijk voor 1 à maximaal 2 installaties bij onze klanten thuis. + Zelfs als je een lastige...
Fulltime (40 uur) - Apeldoorn
ProfiNRG zoekt:

Jr. Projectmanager Zonneparken

Vanwege de aanhoudende groei van ProfiNRG op het gebied van zonneparken zijn wij op zoek naar een Junior Projectmanager die ons team komt versterken. In deze unieke rol wordt je in twee jaar opgeleid om het bouwen van grootschalige Zonneparken (> 4...
Fulltime (40 uur) - 3542DM
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!