
Hiermee geeft Jumbo als eerste supermarkt van Nederland het startsein voor een test met het zelf kweken van kruiden. De plantjes staan in de supermarkt in een duurzame kas waar ze in 5 weken tijd van kiemplant tot basilicum uitgroeien. De basilicum wordt door een medewerker van de winkel speciaal voor klanten afgeknipt. Het watergebruik is beperkt tot slechts 1 liter per plantje en ook komt er geen enkel bestrijdingsmiddel aan te pas. Met het kweken van verse kruiden op de winkelvloer wil Jumbo de foodbeleving van klanten versterken.
De basilicumplantjes worden in de kas verlicht met led-lampen. Deze branden 8 tot 16 uur per dag en zorgen voor een optimale groei. Jumbo heeft voor de plastic bakjes waarin de plantjes groeien een duurzame oplossing bedacht: deze worden tot 3 keer hergebruikt en daarna gerecycled. De afgeknipte basilicum wordt in papier meegegeven en blijft buiten de koeling tot 2 weken goed.
Jumbo wil het aanbod van zelfgekweekte kruiden op den duur ook uitbreiden met andere verse producten, zoals sla, munt en rucola en uiteindelijk in alle Foodmarkten zelf kruiden kweken.
De Solar & Storage Magazine Marktgids 2026 is verschenen. De jaarlijks terugkerende marktgids biedt een totaaloverzicht van de energieopslag- en zonne-energiemarkt en is een bijlage van de december 2025-editie van Solar & Storage Magazine. De marktgids kent dit jaar 14 rubrieken en bovendien zijn in samenwerking met een groot aantal bedrijven en organisaties de belangrijkste ontwikkelingen qua projecten, markt en technieken in kaart gebracht.