logo
wvhj2023
(foto: ENGIE)
(foto: ENGIE)
13 november 2018

ENGIE verdubbelt zonnepark Nijmegen, proef met gecombineerde gewassenteelt en zonnestroomproductie

ENGIE heeft zijn zonnepark bij de elektriciteitscentrale Gelderland in Nijmegen uitgebreid met een vermogen van 1,1 megawattpiek. Bovendien gaat er proef van start met gewassenteelt onder de zonnepanelen.

Het bestaande zonnepark van 4.000 zonnepanelen had een vermogen van 1 megawattpiek en is nu uitgebreid met 3.866 zonnepanelen met een vermogen van 1,1 megawattpiek. Als onderdeel van het zonnepark worden verschillende innovaties op het gebied van zonnepanelen getest met als doel effectiever gebruik van de beschikbare ruimte.

Allereerst komt er een aparte opstelling voor 90 bifacial zonnepanelen om te onderzoeken welk extra rendement dubbelzijdige panelen opleveren met welke ondergrond. Er worden 3 rijen opgesteld waarbij het de bedoeling is dat elke rij een andere ondergrond krijgt om daarmee te meten wat de extra opbrengsten zijn.

De tweede test draait om het aanbrengen van een coating op de zonnepanelen. Deze is vuil werend en zorgt er tevens voor dat de temperatuur van de zonnepanelen lager blijft wat moet leiden tot een hogere rendement. Daarnaast kan de coating in verschillende kleuren geleverd worden waardoor mogelijk betere inpassing in de omgeving kan worden bereikt.

Als derde komt er een verrijdbare/mobiele pv-installatie van PowersPlus. Doordat er op het terrein verschillende leidingen in de ondergrond lopen die bereikbaar moeten blijven voor werkzaamheden kunnen niet overal permanente stellages met zonnepanelen geplaatst worden. Door deze mobiele oplossingen, die snel weggereden kunnen worden, kan deze grond toch efficiënt gebruikt worden.

Ten slotte gaat ENGIE samen met een kassenbouwer en telers structuren testen waarbij men rijen zonnepanelen combineert met het telen van gewassen. Op die manier kan grond dubbel gebruikt worden voor zowel duurzame energieopwekking als de teelt van gewassen. De stellages met zonnepanelen kunnen dan fungeren als teel-ondersteunende constructie die schaduw kan leveren voor zongevoelige gewassen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten