Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Landelijke VVD-fractie gaat bezwaren maken tegen WOZ-waarde zonnepanelen
(foto: Rijksoverheid)

Landelijke VVD-fractie gaat bezwaren maken tegen WOZ-waarde zonnepanelen

De VVD-fractie gaat bij de behandeling van het Belastingplan 2019 in de Tweede Kamer voorstellen om zonnepanelen niet langer mee te rekenen bij het vaststellen van de WOZ-waarde van woningen.

Begin september werd door een uitspraak van het gerechtshof van Arnhem-Leeuwarden bekend dat gemeenten zonnepanelen mogen meerekenen bij het vaststellen van de WOZ-waarde van een woning. De WOZ-waarde van een huis wordt gebaseerd op de vrijeverkoopwaarde van het huis, ofwel het bedrag dat het huis op zal leveren wanneer het wordt verkocht. De waarde hangt onder andere af van de grootte en ligging van het huis, van het type woning en sinds kort dus van de aanwezigheid van zonnepanelen. De zonnepanelen voegen volgens de rechtbank namelijk waarde toe aan een huis. De uitspraak leidde direct tot Kamervragen van VVD-kamerleden Lodders en Yesilgöz-Zegerius aan staatssecretaris van Financiën Menno Snel. Bovendien werd begin oktober dor de Tweede Kamer een motie van Alexander Kops (PVV) en Sandra Beckerman (SP) afgewezen om zonnepanelen niet mee te rekenen als onderdeel van de WOZ-waarde van woningen.

Die motie werd destijds niet gesteund door de VVD. Dat maakt de ophanden zijnde stellingname van de VVD opmerkelijk. Volgens RTL Nieuws gaat VVD-Kamerlid Helma Lodders bij de behandeling van het Belastingplan (red. op 12 november) in de Tweede Kamer formeel voorstellen zonnepanelen voortaan niet meer mee te rekenen bij het vaststellen van de WOZ-waarde van een woning. De fractie van D66 zou de wens van de VVD ondersteunen. RTL Nieuws spreekt over een waarschijnlijke meerderheid in de Tweede Kamer.

De vaste commissie voor Financiën heeft op 5 november overleg gevoerd met de staatssecretaris. Kamerlid Lodders stelde in dit overleg het volgende: 'Als je zonnepanelen koopt om je energierekening te verlagen, is het zuur als je vervolgens meer belasting moet gaan betalen. Dan wordt je gestraft voor goed gedrag. Dat wil de VVD niet. Goed gedrag — of liever gezegd: goede initiatieven — moet je belonen. Daarom zou ik willen vragen om zonnepanelen als roerend goed aan te merken. Dan tellen ze niet mee bij de vaststelling van de waarde van je huis, de zogenoemde WOZ-waarde, die gebruikt wordt om verschillende belastingen en heffingen te heffen.'

Nu in Solar Magazine

Mei 2019

Vernieuwde aanpak innovatie in zonne-energie door ECN part of TNO: ‘Het is tijd voor pv 2.0, we bewegen steeds verder weg van one-size-fits-all-oplossingen’ Nieuw directieteam KiesZon wil groeien in zakelijke én...
Vacatures
Zonmaat zoekt:

Elektricien

Zonmaat zoekt een elektricien omgeving Friesland.
Fulltime • Omgeving Utrecht
Zon Advies Nederland zoekt:

Installateur zonnepanelen en elektricien(s)

Zon Advies Nederland zoekt Installateur zonnepanelen en elektricien(s)
Fulltime • Regio Gelderland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!