logo
wvhj2023
hero-image
8 oktober 2018

Blue Batterij: ondergrondse energiebuffer noodzakelijk voor klimaatdoelen

Blue Battery, een spin-off van promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht, heeft in Utrecht het plan gepresenteerd voor een ondergrondse energiebuffer in Limburg. Het onderzoek laat zien dat dit mogelijk is.

Experts uit wetenschap en bedrijfsleven zijn een projectteam gestart met de voorbereidingen, zodat de bouw over 2 jaar kan beginnen. Een energiebuffer moet problemen voorkomen. Omringende landen gebruiken daarvoor stuwmeren. Is er elektriciteit nodig, dan stroomt water uit het meer via een turbine/generator naar beneden. Is er elektriciteit te veel, bijvoorbeeld als het ´s nachts hard waait, dan wordt het water weer omhooggepompt. Wereldwijd wordt 99 procent van alle opslag van elektriciteit op deze manier geregeld. 

Blue Battery gaat deze techniek nu naar Nederland halen. Dat is mogelijk dankzij onderzoek aan het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Utrecht. Jan Huynen, de oprichter van Blue Battery, promoveerde op dit onderzoek. Hij becijferde daarin alle details van een waterkrachtcentrale in de Limburgse bodem. Bovengronds komt een meer van 25 hectare. Ondergronds komt een tweede reservoir op 1,4 kilometer diepte in een homogene laag hardsteen. Het water circuleert tussen deze 2 reservoirs, net als bij een conventionele waterkrachtcentrale.

Omdat het hoogteverschil zo groot is, is maar weinig water nodig om toch veel energie te kunnen opslaan. De energiebuffer die Blue Battery wil bouwen kan een dag lang een miljoen huishoudens van elektriciteit voorzien. Of de Nederlandse industrie draaiend houden op een bewolkte, windstille dag.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten