Solar Magazine - Prinsjesdag: Nederlander mag in 2019 iets minder salderen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Prinsjesdag: Nederlander mag in 2019 iets minder salderen
(foto: Martijn Beekman | Ministerie van Financien)

Prinsjesdag: Nederlander mag in 2019 iets minder salderen

De belasting op aardgas gaat per 1 januari 2019 iets verder omhoog. De belasting op elektriciteit gaat omlaag waardoor zonnepaneeleigenaren in 2019 iets minder mogen salderen.

Door het hoger belasten van aardgas wil het kabinet alternatieve warmteopties zoals warmtepompen aantrekkelijker maken. Het tarief in de eerste schijf voor energiebelasting gaat als onderdeel hiervan voor aardgas met 0,03 euro per kubieke meter omhoog. Elektriciteit gaat met 0,0072 euro (red. oftewel 0,72 eurocent) per kilowattuur omlaag. De meeste huishoudens blijven met hun energieverbruik binnen deze eerste schijf.

De verschuiving van de energiebelasting naar aardgas is een van de gevaren die al langer op de loer ligt voor de salderingsregeling. Hoe meer de energiebelasting op elektriciteit verlaagd wordt, hoe minder zonnepaneeleigenaren immers mogen salderen. Om die reden juicht onder meer branchevereniging Holland Solar de invoering van de terugleversubsidie toe. Wiebes heeft de Tweede Kamer eerder dit jaar per brief geïnformeerd dat de salderingsregeling voor zonnepanelen vervangen wordt door een terugleversubsidie. De minister meldde onlangs wel de salderingsregeling met 1 jaar te willen verlengen tot en met 2020 omdat de invoering van de terugleversubsidie meer tijd vergt.

Voor de salderingsregeling is overigens door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor het kalenderjaar 2018 199 miljoen euro gereserveerd (red. in 2017 was dit 140 miljoen euro) en voor het kalenderjaar 2019 is dit verhoogd naar 250 miljoen euro. Voor de postcoderoosregeling is dit respectievelijk verhoogd van 2 miljoen euro in 2018 naar 3 miljoen euro in 2019.

Onderstaande infographic van de Rijksoverheid geeft de verschuiving van de energiebelasting per 1 januari 2019 weer.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Accountmanager Zakelijk

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
EWS zoekt:

Vertegenwoordiger buitendienst Noord-Nederland

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!