Solar Magazine - Analyse voorjaarsronde SDE+ 2018: bouwbedrijven, bedrijventerreinen en retail verwelkomen honderdduizenden zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Analyse voorjaarsronde SDE+ 2018: bouwbedrijven, bedrijventerreinen en retail verwelkomen honderdduizenden zonnepanelen
(foto: Arcadis)

Analyse voorjaarsronde SDE+ 2018: bouwbedrijven, bedrijventerreinen en retail verwelkomen honderdduizenden zonnepanelen

Bouwbedrijven, bedrijventerreinen en supermarkten kiezen voor zonnepanelen. Stuk voor stuk worden ze – als de SDE+-beschikkingen verzilverd worden – met zonnepanelen uitgerust.

Een van de beste scorende bedrijven die niet afkomstig is uit de zonne-energiesector is Timber and Building Supplies Holland (TABS). De organisatie, actief op de Nederlandse markt van hout en bouwmaterialen, wist vorig jaar al 13 beschikkingen met een totaal vermogen van 9,7 megawattpiek te verkrijgen. Dat aantal is nu nog eens fors uitgebreid met 30 nieuwe beschikkingen met een vermogen van 30,3 megawattpiek. Daarbij gaat het om 3 opvallend grote systemen: een systeem van 3 megawattpiek voor de vestiging van Pontmeyer in Heerenveen, een systeem van 5 megawattpiek voor de vestiging van Pontmeyer in Oudkarpsel en een systeem van 4,9 megawattpiek voor de vestiging van Pontmeyer in Zaandam. Het TABS-concern omvat 11 bedrijven met een gezamenlijke totaalomzet van circa 650 miljoen euro per jaar en ongeveer 1.550 medewerkers. In zijn plan ‘Reductiedoestelling en plan van aanpak 2017 – 2020’ maakte TABS vorig jaar al bekend voor meerdere locaties ‘het plaatsen van zonnepanelen te (gaan) onderzoeken.

Bedrijventerreinen

Een van de organisaties die actief is in de vastgoedsector is Herstructureringsmaatschappij Bedrijventerreinen Overijssel (HMO). HMO revitaliseert samen met gemeenten en ondernemers bedrijventerreinen, kantoorlocaties en binnensteden in Overijssel. De organisatie heeft in de voorjaarsronde 3 grote beschikkingen binnen te halen: een systeem van 3,4 megawattpiek in Enschede, een systeem van 5,5 megawattpiek in Zwolle en een systeem van 5,8 megawattpiek in Hasselt.

Ook ondernemersvereniging Hessenpoort heeft voor zijn bedrijventerrein, te weten bedrijventerrein Hessenpoort - fase 2, een groot project ingediend. Die aanvraag van 8,5 megawattpiek is eveneens succesvol afgerond. Uit dezelfde hoek komt het portfolio van de Stichting Bedrijventerreinen Helmond. In de Brabantse industriestad zijn onder de titel Zonnig Helmond 24 aanvragen met een totaal vermogen van 11,9 megawattpiek gehonoreerd.

Retail en detailhandel
Ook de Nederlandse retail en detailhandel gaat door met het verduurzamen van zijn vastgoed. Zo is een van Nederlands oudste warenhuizen – De Bijenkorf – een opvallende naam in de lijst met bedrijven die een beschikking hebben weten te bemachtigen. De warenhuisketen gaat 4 vestigingen – te weten in Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en Den Haag – van zonnepanelen voorzien. Het totaal beschikte vermogen is weliswaar klein – 0,5 megawattpiek voor 4 systemen in totaal – maar het toont de groene intenties van het bedrijf.

Ook de supermarktwereld blijft doorgaan met verduurzamen. Hoogvliet gaat zijn distributiecentrum in Bleiswijk van 6,8 megawattpiek aan zonnepanelen voorzien, terwijl Lidl voor 12 supermarkten in totaal 1,2 megawattpiek aan zonnepanelen gaat plaatsen. Jumbo Supermarkten heeft ten slotte voor 0,2 megawattpiek aan beschikkingen verworven.

Andere opvallende bedrijven en organisaties die subsidie hebben weten te bemachtigen zijn:

 • Monaghan Nederland: dit bedrijf met 3 champignonkwekerijen in de omgeving van Venlo heeft 6 aanvragen met een totaal vermogen van 7,5 megawattpiek weten te bemachtigen.
 • Baas Onroerend-Goed Exploitatie: 5 beschikkingen voor 3,2 megawattpiek
 • C.J. Hendriks Participaties: 4 beschikkingen voor  3,3 megawattpiek
 • Dalook Investments: 6 beschikkingen voor  14,1 megawattpiek
 • Vastgoedbedrijf De Waal Beheer: 10 beschikkingen voor  1,96 megawattpiek
 • Doeksen Shipyard Holding: 3 beschikkingen voor  2,6 megawattpiek
 • Drukkerij Em. de Jong: 1 aanvraag voor  4,1 megawattpiek
 • Jos Scholman Beheer: 1 aanvraag voor  3,7 megawattpiek
 • Kingspan: 11 aanvragen voor  3,6 megawattpiek
 • NS: 5 aanvragen voor  1,7 megawattpiek
 • Warehouses De Pauw (WDP) Nederland: 3 aanvragen voor  3,8 megawattpiek

Lees ook:

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Accountmanager MKB

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

Accountmanager Woningbouw

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!