logo
wvhj2023
(foto: Bart Tommelein)
(foto: Bart Tommelein)
11 juli 2016

Vlaanderen presenteert na Zonneplan ook Energieplan: iedere Vlaming één zonnepaneel

De Vlaamse minister Bart Tommelein presenteerde recent zijn Zonneplan, nu heeft de Vlaamse regering het Energieplan 2020 gepresenteerd waarin volop ingezet wordt op meer zon, wind en warmte.

Om de doelstellingen voor hernieuwbare energie te halen wil Vlaanderen de komende 5 jaar 280 nieuwe windmolens plaatsen, wat neerkomt op elektriciteit voor 446.000 gezinnen. Daarnaast zouden er ongeveer 6,4 miljoen zonnepanelen (van 230 wattpiek) moeten bijkomen. ‘Als iedere Vlaming vandaag één zonnepaneel legt, halen we morgen onze subdoelstelling voor zonne-energie’, aldus energieminister Tommelein. ‘Onze plannen zijn dus ambitieus maar niet onrealistisch.’

Tommelein vervolgt: ‘Vanaf nu zullen we onze subdoelstellingen jaarlijks evalueren zodat we tijdig een tandje kunnen bijsteken waar nodig. Mijn grootste wens is dat de bevolking en de bedrijven het nog beter doen dan we hebben voorgesteld en dat we onze doelstellingen sneller behalen dan voorzien.’

In 2020 wil Vlaanderen voor 15 procent gebruik maken van biowarmte, voor 37 procent van groene warmte en voor 48 procent van hernieuwbare energie. Binnen hernieuwbare energie nemen biomassa (36 procent), zon (29 procent) en wind (24 procent) het grootste aandeel voor hun rekening.

Om deze doelen te halen presenteerde Tommelein enkele weken geleden al het Zonneplan, wat onder meer de uitrol van een zonnekaart en salderen op afstand beoogt. In het najaar van 2016 zal Tommelein het Windplan voor windenergie presenteren en begin 2017 het Warmteplan.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten