logo
wvhj2023
© Gennady Kurinov | Dreamstime.com
© Gennady Kurinov | Dreamstime.com
13 juni 2018

Sint Eustatius kiest vanwege orkaan voor zonnepanelen in plaats van windmolens

Minister Wiebes heeft de Tweede Kamer geïnformeerd dat de verduurzaming van de energievoor-ziening in Caribisch Nederland op schema ligt. Zo krijgt Saba begin 2019 een tweede zonnepark.

Minster Kamp stuurde de Tweede Kamer vorig jaar een plan toe om de energievoorziening van Carabisch Nederland (red. de BES-eilanden, oftewel Bonaire, Sint Eustatius en Saba) te verduurzamen.

‘Op Saba is in februari 2018 de eerste zonneweide operationeel geworden die in 20 procent van de elektriciteitsvraag voorziet. Een tweede zonneweide zal begin 2019 operationeel worden en eveneens in 20 procent van de elektriciteitsvraag voorzien’, aldus Wiebes in de kamerbrief.

Zon versus wind
‘Eind 2017 is op Sint Eustatius de tweede fase van de zonneweide in gebruik genomen waardoor 46 procent van de elektriciteit duurzaam wordt opgewekt. Hiermee is Sint Eustatius koploper in aandeel duurzame elektriciteit in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Dit is technologisch een zeer modern en innovatief project. Door de modernste power electronics is de netstabiliteit hoger dan voorheen. Deze resultaten waren slechts mogelijk door forse subsidies vanuit de Rijksoverheid. Het eilandelijk nutsbedrijf heeft te kennen gegeven voor verdere verduurzaming

een voorkeur te hebben voor meer zonneweiden en niet voor windmolens, ondanks de gezamenlijke studies van het bedrijf en mijn ministerie naar windenergie. Deze verandering is ingegeven door de gevolgen van de orkanen Irma en Maria: enerzijds schade aan de windmolens op andere eilanden en anderzijds geen enkele schade aan de zonneweide op Sint Eustatius.’

Op Bonaire staan volgens Wiebes windmolens voor 11 megawatt opgesteld die ongeveer 30 procent van de eilandelijke elektriciteitsvraag dekken. Dit percentage neemt af door de groei van de elektriciteitsvraag. Het eilandelijk bedrijf heeft een Integrated Utility Plan opgesteld. Hierin krijgen de leveringszekerheid en betaalbaarheid op dit moment voorrang boven verduurzaming. Hierom wordt op korte termijn extra regelbaar vermogen op goedkopere brandstof geleased of gehuurd. Er bleek volgens Wiebes geen draagvlak voor Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC) op Bonaire te zijn. Hierdoor is  de in het rapport ‘Duurzame en betaalbare energie in Caribisch Nederland’ aangekondigde haalbaarheidsstudie niet uitgevoerd. In plaats hiervan kiest Bonaire voor windenergie. In het Integrated Utility Plan is opgenomen 12 megawatt aan extra windcapaciteit in het eerste kwartaal van 2021 in bedrijf te hebben. In de jaren daarna wordt 65 procent duurzame elektriciteit beoogd.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten