Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaanderen in de ban van grootschalige fraude met groenestroomcertificaten

Vlaanderen in de ban van grootschalige fraude met groenestroomcertificaten

Vlaamse media staan momenteel vol van grootschalige fraude met groenestroomcertificaten voor duizenden zonnestroominstallaties die in de periode 2009 en 2012 te vroeg zijn uitgegeven met te hoge subsidies als gevolg

In het Vlaamse Limburg werden in 2015 al 5 Belgen aangehouden vanwege grootschalige fraude met groenestroomcertificaten voor zonnepanelen. Na klachten van netbeheerder Infrax startte het gerecht in Limburg destijds een onderzoek en momenteel is de rechtszaak in dit dossier gaande.

In de jaren 2009-2012 werden de subsidies die met de groenestroomcertificaten gemoeid zijn in hoog tempo afgebouwd. Voor eindgebruikers was het dan ook zaak om hun zonnestroomsystemen zo snel mogelijk op te leveren om voor een zo hoog mogelijke subsidie in aanmerking te komen. En daar wringt de schoen. Volgens de krant De Morgen maakte dit soms een verschil van 100 euro aan subsidie per kilowattuur, oftewel miljoenen euro’s per bedrijf omdat de certificaten gedurende een periode van 20 jaar werden toegekend. Op 30 juni 2011 werden zelfs in 1 dag tijd 356 pv-systemen goedgekeurd door de Vlaamse energieregulator VREG terwijl in de 2 maanden voorafgaand slechts 10 parken werden opgeleverd. In totaal zouden er maximaal 3.500 systemen met de fraude gemoeid kunnen zijn.

De Vlaamse politieke partij PVDA heeft inmiddels vragen over de kwestie aan energieminister Tommelein gesteld, maar die stelt dat het de verantwoordelijk is van netbeheerders Infrax en Eandis om de fraude op te sporen.

Overigens melden de netbeheerders in 2017 1,1 miljoen euro opgehaald te hebben in de strijd tegen energiefraude. Ze startten samen 834 nieuwe dossiers op. 495.334 euro kwam uit energiefraude voor wietplantages. Nog eens 437.293 euro betrof fraude met groenestroomcertificaten. Onrechtmatig verkregen energiepremies en energiediefstal zorgden voor de overige 165.718 euro.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2021

De Marktgids Zonne-energie 2021 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt gaat nieuw tijdperk in, Nederlandse zonne-energiemarkt na coronacrisis klaar voor...
Vacatures
EWiS zoekt:

Monteur Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Ede, 6716AA, Frankeneng 24A
Encon zoekt:

Senior PV Specialist industriële projecten

Fulltime (40 uur) - Nijmegen, 6546 BE
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!