logo
wvhj2023
(foto: TU Delft)
(foto: TU Delft)
31 januari 2018

Miljoenensubsidie toegekend aan Nederlands zonne-energie-onderzoek

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft via het onderzoeksprogramma Materials for Sustainability miljoenen euro’s subsidie toegekend aan diverse solar projecten.

Het Materials for Sustainability (Mat4Sus)-programma is de eerste stap in de ontwikkeling van een grootschaliger materialenprogramma voor Nederland. Er was 9 miljoen euro subsidie beschikbaar voor 15 projecten. De volgende zonne-energieprojecten zijn gehonoreerd:

  1. Zonnecel in plaats van autolak: een consortium van Technische Universiteit Delft, Toyota Motor Europe en Universiteit van Amsterdam ontwikkelen nieuwe materialen en ontwerpen voor superdunne, lichte, buigbare, en goedkoop te produceren hoogrendementzonnecellen. Deze zonnecellen zijn bedoeld voor toepassing op oppervlakken waar niet veel plaats is, die niet recht zijn, of die flexibel moeten kunnen bewegen zoals de buitenkant van een elektrische auto.
  2. Dubbele hoeveelheid stroom uit zonnecel: Surfix, Toyota Motor Europe, ECN, Wageningen University and Research en Technische Universiteit Delft gaan werken aan een nieuw type zonnecel, waarbij de stroomopbrengst per foton in principe verdubbeld kan worden. Het werkingsprincipe hiervan is de zogenaamde ‘singlet fission’, waarbij de energie van een energierijk molecuul verdeeld kan worden over 2 moleculen.
  3. Recordsbrekende zonnecel door nieuwe kristalstructuur: AMOLF en TU Eindhoven willen een zonnecel fabriceren van silicium-germanium met een nieuwe kristalstructuur. Met deze nieuwe hexagonale kristalstructuur verwachten de onderzoekers de oude efficiëntie records van bestaande siliciumzonnecellen te kunnen breken.
  4. Goedkopere en makkelijkere zonnecelmaterialen: Solliance en EPFL Zwitserland doen onderzoek naar metaal-halide perovskieten. Om de efficiëntie te verbeteren moet meer inzicht komen in de mechanismes die leiden tot verliezen en tot degradatie door bijvoorbeeld licht of vocht. Deze verliesposten worden vaak veroorzaakt door zeer lage concentraties elektronische defecten. In dit project wordt een methode ontworpen om deze defecten zichtbaar te maken.
  5. Hoger rendement met hete ladingsdragers: Rijksuniversiteit Groningen bestudeeret een materiaal waarin de ladingsdragers hun energie langzaam verliezen, wat de universiteit wellicht in staat stelt om deze hete ladingsdragers efficiënt te benutten. Het streven is het begrijpen van de herkomst van deze nuttige eigenschap en deze te gebruiken voor de optimalisatie van dunne lagen. Het uiteindelijke doel is om een zonnecel te maken die de huidige efficiëntielimiet doorbreekt door gebruik te maken van de hete ladingsdragers.
  6. Metazonnecellen met verbeterde functionaliteit: Universiteit van Texas, ECN (Petten), Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (Freiburg), University of New South Wales (Sydney) en California Institute of Technology (Pasadena) ontwikkelen in dit project een nieuwe methode waarmee de absorptie en conversie van zonlicht in zonnecellen kan worden verhoogd met behulp van metagratings: oppervlakken en grensvlakken die zijn gestructureerd op de nanoschaal. 
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten