logo
wvhj2023
(foto: Good!)
(foto: Good!)
24 januari 2018

Nationaal Solar Trendrapport: 5.500 vierkante kilometer van Nederland geschikt voor zonnepanelen

5.500 vierkante kilometer van Nederland is geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit blijkt uit een nieuwe studie die 24 januari gepubliceerd wordt in het Nationaal Solar Trendrapport.

Het Nationaal Solar Trendrapport, een publicatie van Good!/Solar Solutions waarbij Solar Magazine als partner fungeert, wordt 24 januari gepresenteerd tijdens de Solar Business Day in Apeldoorn. In het rapport is te lezen dat 5.500 vierkante kilometer geschikt is voor pv, 5,5 procent van de totale beschikbare oppervlakte in Nederland. Op dit moment wordt pas 12 vierkante kilometer, voornamelijk dakoppervlak, van Nederland bedekt met zonnepanelen.

Er is 2.275 vierkante kilometer beschikbaar op agrarische terreinen, woongebieden, bedrijventerreinen, overige gebouwde terreinen en op wegen en dijken. De rest is beschikbaar op binnen- en buitenwater. Als de volledige 5.500 km2 benut wordt voor zonnepanelen, kan Nederland in theorie meer dan driekwart van haar totale finale energieverbruik opwekken met zonne-energie. Dat betekent dat zonne-energie in 2050 de belangrijkste energiebron van Nederland kan zijn. 

‘Het is belangrijk in een dichtbevolkt land als Nederland om eerst de daken zoveel mogelijk vol te leggen, alvorens vrije velden te gebruiken die vaak beter geschikt zijn voor landbouw’, aldus  volgens directeur Rolf Heynen van Good!. ‘Bij de groei van het aandeel zonne-energie zal men zich goed bewust moeten zijn van mogelijke weerstand bij omwonenden en agrariërs. Het is verstandig dat de sector vroegtijdig  de dialoog aan gaat en dat gemeentes en provincies duidelijk en consistent beleid ontwikkelen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten