Solar Magazine - Nationaal Solar Trendrapport: 5.500 vierkante kilometer van Nederland geschikt voor zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nationaal Solar Trendrapport: 5.500 vierkante kilometer van Nederland geschikt voor zonnepanelen
(foto: Good!)

Nationaal Solar Trendrapport: 5.500 vierkante kilometer van Nederland geschikt voor zonnepanelen

5.500 vierkante kilometer van Nederland is geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit blijkt uit een nieuwe studie die 24 januari gepubliceerd wordt in het Nationaal Solar Trendrapport.

Het Nationaal Solar Trendrapport, een publicatie van Good!/Solar Solutions waarbij Solar Magazine als partner fungeert, wordt 24 januari gepresenteerd tijdens de Solar Business Day in Apeldoorn. In het rapport is te lezen dat 5.500 vierkante kilometer geschikt is voor pv, 5,5 procent van de totale beschikbare oppervlakte in Nederland. Op dit moment wordt pas 12 vierkante kilometer, voornamelijk dakoppervlak, van Nederland bedekt met zonnepanelen.

Er is 2.275 vierkante kilometer beschikbaar op agrarische terreinen, woongebieden, bedrijventerreinen, overige gebouwde terreinen en op wegen en dijken. De rest is beschikbaar op binnen- en buitenwater. Als de volledige 5.500 km2 benut wordt voor zonnepanelen, kan Nederland in theorie meer dan driekwart van haar totale finale energieverbruik opwekken met zonne-energie. Dat betekent dat zonne-energie in 2050 de belangrijkste energiebron van Nederland kan zijn. 

‘Het is belangrijk in een dichtbevolkt land als Nederland om eerst de daken zoveel mogelijk vol te leggen, alvorens vrije velden te gebruiken die vaak beter geschikt zijn voor landbouw’, aldus  volgens directeur Rolf Heynen van Good!. ‘Bij de groei van het aandeel zonne-energie zal men zich goed bewust moeten zijn van mogelijke weerstand bij omwonenden en agrariërs. Het is verstandig dat de sector vroegtijdig  de dialoog aan gaat en dat gemeentes en provincies duidelijk en consistent beleid ontwikkelen.’

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Zonmaat zoekt:

Elektricien

32-40 uur - Provincie Utrecht
Zonmaat zoekt:

Leermeester Electra

32-40 uur - Provincie Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!