Solar Magazine - Ambitie Rijkswaterstaat: Afsluitdijk energieneutraal via zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Ambitie Rijkswaterstaat: Afsluitdijk energieneutraal via zonnepanelen
(foto: Daan Roosegaarde)

Ambitie Rijkswaterstaat: Afsluitdijk energieneutraal via zonnepanelen

Rijkswaterstaat heeft de ambitie uitgesproken om de Afsluitdijk energieneutraal te maken. De energie die nodig is wil men dan ook lokaal, op eigen grond en duurzaam op te wekken met zonnepanelen.

De Nieuwe Afsluitdijk deed in 2015 al onderzoek naar de mogelijkheid om 6,5 megawattpiek zonnepanelen op de Afsluitdijk te laten plaatsen. Destijds werd ook de toepassing van het zonnefietspad SolaRoad onderzocht.

Tijdens de toekomstige versterking van de Afsluitdijk worden er grote pompen geplaatst. Dat is nodig om meer en sneller water af te kunnen voeren, zodat ook in de toekomst het land beschermd blijft  tegen overstromingen. De huidige spuisluizen hebben voor de toekomst niet genoeg capaciteit in de winter en kunnen bovendien alleen bij laagwater op het wad het overtollig water uit het IJsselmeer afvoeren. Om zulke enorme pompen te kunnen laten draaien is de hoeveelheid energie die nodig is ook groot.

Daarom is gezocht naar plekken waar zonnepanelen kunnen worden ingepast in het landschap om deze energie op te wekken. Daarvoor zijn gesprekken aangegaan met mensen die rond de dijk wonen of een belang hebben in de omgeving.  Ook is gekeken naar het landschap, de natuur en de mogelijkheden voor aansluitingen op het elektriciteitsnet.

Van de beschikbare 90 hectare rijksgrond is na overleg met omwonenden en stakeholders 60 hectare afgevallen. Voor de overige 30 hectare zijn locaties onderzocht. Na gesprekken met omwonenden en stakeholders zijn de oksels binnen de wegen van de opritten en afritten bij Den Oever besproken als een van de mogelijke locaties. Het gaat dan om 3 tot 4 hectare. Hiervoor zouden bomen op die plek moeten wijken. De bomenrij bij de oude zeedijk van Wieringen en het Robbenoordbos zijn ook bekeken. Deze blijven behouden.

Er is een petitie gestart door omwonenden tegen de locatie in de oksel van de A7/afrit N99 bij Den Oever. Het CO2-gebruik moet omlaag. Naast het plaatsen van zonnepanelen wil men daarom ook de bomen die voor de zonnepanelen zouden moeten wijken, op een andere plek compenseren door het planten van nieuwe bomen. Daarvoor worden de richtlijnen van de Wet Natuurbescherming gevolgd.

Rijkswaterstaat wil graag het gesprek aangaan over de meest geschikte locaties met Stichting Landschapszorg Wieringen er komt een inloopavond in het informatiecentrum op Kornwerderzand. Daar licht men de plannen toe. 

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen en het op stoom komen van de uitrol van de realtime...
Vacatures
SMA zoekt:

Technisch Trainer Nederland

Fulltime (40 uur) - Nederland
Wocozon B.V. zoekt:

Front Office Medewerker Zonnepanelen

32-40 uur - De Meern - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!