Solar Magazine - ‘Mogelijk freeriders bij ISDE-subsidie voor zonneboilers’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
‘Mogelijk freeriders bij ISDE-subsidie voor zonneboilers’
(foto: Sidenso)

‘Mogelijk freeriders bij ISDE-subsidie voor zonneboilers’

Er moet onderzoek komen om vast te stellen of er mogelijk freeriders zijn die gebruikmaken van de ISDE-subsidie voor zonneboilers. Dit stellen de onderzoekers van de Nationale Energieverkenning (NEV) 2017.

De NEV 2017 geeft een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de Nederlandse energievoorziening en in het bijzonder inzicht in de voortgang richting de doelen van het Energieakkoord. De NEV is opgesteld door het Energieonderzoek Centrum Nederland ( ECN) samen met het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De subsidiebedragen die binnen de regeling aan zonneboilers toegekend worden, zijn sinds dit jaar tot 50 procent verhoogd. Met de ISDE-regeling voor hernieuwbare warmte kunnen particulieren en bedrijven subsidie aanvragen voor de aanschaf en installatie van biomassaketels, pelletkachels, zonneboilers en warmtepompen. In 2016 zijn er voor bijna 27.000 installaties aanvragen ingediend, waarvan er naar verwachting ruim 24.000 daadwerkelijk worden gerealiseerd. In de eerste helft van 2017 steeg het aantal aanvragen, vooral voor warmtepompen en zonneboilers.

De onderzoekers die de NEV 2017 hebben opgesteld concluderen dat er mogelijk sprake is van ‘freeriders’. Zij stellen het volgende: ‘Een deel van de met ISDE gesubsidieerde installaties komt  in de plaats van andere installaties die ook hernieuwbare energie zouden opleveren of zou ook zonder de subsidie worden geïnstalleerd. Er is onderzoek nodig om vast te  stellen in hoeverre subsidieaanvragen voor pelletkachels vervangingsinvesteringen zijn. Voor zonneboilers is het collectoroppervlak met ISDE subsidie lager dan wat in de afgelopen jaren jaarlijks wordt bijgeplaatst, hetgeen betekent dat hier sprake kan zijn van een groot aandeel freeriders. In de ramingen gaan we er vooralsnog vanuit dat er door de ISDE geen extra houtkachels en zonneboilers in huishoudens worden geïnstalleerd. Warmtepompen werden ook al zonder ISDE toegepast in woningen bij nul-op-de-meter-renovaties. Met de introductie van de ISDE wordt het mogelijk om deze installaties te laten subsidiëren, maar het aantal  subsidieaanvragen voor warmtepompen is veel groter dan het aantal nul-op-de-meter-renovaties. Daarom wordt in de ramingen vanuit gegaan dat de ISDE wel zorgt voor extra warmtepompen.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
Zonnefabriek zoekt:

Binnendienst Sales Medewerker

32-40 uur - Amsterdam, 1096BD, 23a
Wocozon zoekt:

Gedreven en ervaren Project Manager

32-40 uur - 3554PZ
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!