logo
wvhj2023
(foto: Vattenfal)
(foto: Vattenfal)
3 oktober 2017

Pilotproject Vattenfall gebruikt zout voor energieopslag

Vattenfall is een project gestart in de warmtekrachtkoppelingcentrale in Berlijn om antwoord te geven op de vraag hoe goed elektriciteitsoverschotten als warmte in droog zout kunnen worden opgeslagen.

Door zout als opslagmedium te gebruiken, is het volgens het bedrijf misschien mogelijk om hernieuwbare energie volledig te benutten met een betaalbaar systeem, dat praktisch overal kan worden opgesteld. ‘De in zout opgeslagen energie kan weken- of maandenlang worden bewaard, tot ze nodig is’, aldus Markus Witt, projectsponsor voor Vattenfalls deel van het zogeheten SaltX-project.

SaltX Technology is een Zweeds bedrijf dat een technologie heeft ontwikkeld en gepatenteerd, waarbij zout geschikt wordt gemaakt om energie in op te slaan. De technologie is gebaseerd op een chemische reactie. ‘Door aan het droge zout, calciumoxide, water toe te voegen, wordt het zout omgezet in calciumhydroxide. Het water veroorzaakt een chemisch proces dat warmte produceert en de temperatuur stijgt daarbij tot ongeveer 120 graden Celsius. Door hete stoom in plaats van water aan het zout toe te voegen, stijgt de stoomtemperatuur tot 500 graden Celsius’, aldus Witt. ‘De hete stoom kan ofwel worden toegevoegd aan het Berlijnse stadsverwarmingsnetwerk, ofwel door een turbine worden geleid om elektriciteit te produceren.’

Het vochtige zout kan met elektriciteitsoverschot worden gedroogd en de chemische reactie kan dan weer herhaald worden. SaltX Technology en Vattenfall hebben een intentieverklaring ondertekend voor de uitvoering van het pilotproject op basis van de grootschalige energieopslagtechnologie van SaltX – EnerStore. De technologie heeft zich tot u toe in laboratoriumtests bewezen. De volgende stap is het bouwen van een grotere reactor om de technologie in meer realistische vormen te bestuderen en na te gaan hoe de laboratoriumtests uitpakken op grotere schaal.

De proeffabriek wordt gebouwd in de warmtekrachtkoppelingcentrale (WKK-centrale) in Reuter in het noordwesten van Berlijn en zal energie toevoegen aan het stadsverwarmingsnetwerk. ‘Op dit moment wordt de prototypereactor gepland en gebouwd en volgend jaar wordt de reactor getest. De volgende fase is de proeffabriek in Reuter, die naar verwachting eind 2018 klaar zal zijn en in 2019 zal worden getest’, aldus projectleider Hendrik Röglin.

De proefreactorinstallatie zal slechts 1.000 tot 3.000 liter zout bevatten. Hoe een versie op werkelijke grootte met ongeveer 5.000 kubieke meter eruit zou kunnen zien, moet worden bekeken op basis van de testen. De eerste fase van het project in Berlijn zal ongeveer 18 maanden in beslag nemen.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten