Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Zonnedakpannen Tesla opgenomen in pv-ontwerpsoftware Delfts Solar Monkey
(foto: Solar Monkey)

Zonnedakpannen Tesla opgenomen in pv-ontwerpsoftware Delfts Solar Monkey

Solar Monkey uit Delft heeft de nieuwe zonnedakpannen van Tesla opgenomen in zijn ontwerpsoftware. Daarmee kunnen installateurs de zonnedakpannen intekenen op daken van Nederlandse huizen.

‘De afmetingen van de afzonderlijke dakpannen zijn bekend: 365 millimeter lang en 184 millimeter breed. Een efficiency van 22 procent per vierkante meter wordt beweerd . Daarmee zou Tesla’s Solar Roof per vierkante meter 220 wattpiek aan vermogen dragen’, schrijft Solar Monkey. ‘Aangezien de Tesla ‘solar dakpan’ slechts een oppervlakte van 0,067 vierkante meter heeft, zou elke dakpan 14,77 Wattpiek bieden. Dit vertaalt zich voor een zonnepaneel van reguliere afmetingen naar een vermogen van 363 wattpiek.’

Met deze informatie heeft Solar Monkey de zonnedakpannen in zijn software opgenomen. Het Tesla product kan net zo worden ingetekend als de ‘reguliere’ zonnepanelen: men selecteert het adres en het gewenste type zonnepaneel; tekent de zonnepanelen automatisch op schaal in; en de software berekent de opbrengst.

Tesla startte eerder deze maand in Amerika met het aannemen van orders voor zijn zonnedakpannen. De overzeese verkoop – waaronder in Nederland – gaat in 2018 van start. Het product komt in 4 varianten beschikbaar.

Naast de prijs zijn ook een aantal andere specificaties nog niet vrijgegeven door Tesla. Bijvoorbeeld de hoeveelheid overlap die iedere ‘dakpan’ heeft, wat uit maakt voor het aantal in te tekenen dakpannen. Ook de wijze van bekabeling en het type omvormer zijn nog onbekend, net als mogelijk in acht te nemen veiligheidsmarges aan de buitenranden van het dak. Hiervoor zijn aannames gedaan om Solar Roof op te kunnen nemen in de software. ‘Aangezien Tesla hun Solar Roof via hun website inmiddels aanbiedt in Nederland, wil Solar Monkey de beschikbare informatie bundelen voor installateurs en consumenten. We zien hoe enthousiasmerend een goede visualisatie van een legplan werkt’, aldus Jan Pieter Versluis, mede-oprichter van Solar Monkey.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Product Manager Solar

32-40 uur - Noord Brabant
kWh People zoekt:

Junior Recruitment Consultant Solar

Fulltime (40 uur) - Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!