logo
wvhj2023
(foto: Amsterdam)
(foto: Amsterdam)
3 april 2017

Antoni van Leeuwenhoekhoogleraar: ‘Licht in een ruimte visueel inzichtelijk met kubische lichtmeter’

Sylvia Pont heeft tijdens haar inaugurele rede afgelopen week haar onderzoek toegelicht. Met een kubische lichtmeter en software kan licht volgens haar in de ruimte schematisch inzichtelijk gemaakt worden.

Pont werd in 2016 benoemd als Antoni van Leeuwenhoekhoogleraar voor haar werk in het Perceptual Intelligence lab (PI of π-lab),  Met kennis van licht, en hoe we dat waarnemen, kunnen ontwerpers het dagelijks leven en werk helpen gemakkelijker te maken. Licht bepaalt hoe men de wereld ziet. Van een golfballetje kan men de glans waarnemen, de structuur zien of juist waarnemen als plat rondje, omdat men in bepaald licht geen schaduw kan waarnemen.

Er is veel kennis van licht dat op een oppervlak valt, maar om de eigenschappen van licht te kunnen bepalen, is onderzoek naar licht in een ruimte nodig. Eigenschappen van licht in een ruimte visueel maken, is nog een hele uitdaging. Sylvia Pont deed samen met promovendi en studenten onderzoek naar de eigenschappen van licht en vonden dat het te beschrijven is als een optelsom van 3 typen licht. Deze zijn te demonstreren met een golfballetje, een ‘beam catcher’. Sylvia Pont: ‘Hier in de kamer komt het licht van boven, het balletje is namelijk boven lichter dan onder. Dat noemen we de “focus light”. Je ziet ook dat de schaduw niet 100 procent donker is. Dat noemen we “ambient light”. Dat is diffuus licht, het licht dat je hebt als je gaat skiën in de mist. Dan heb je nog “brilliance light”, de hoge hoekfrequenties, bijvoorbeeld een sterrenhemel.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten