logo
wvhj2023
(foto: Amsterdam Arena)
(foto: Amsterdam Arena)
5 januari 2017

Start grote energieopslagprojecten in Nederland

De Amsterdam Arena krijgt een opslagsysteem met de capaciteit om 4 megawattuur (zonne)stroom op te slaan. Aan de andere kant van het IJsselmeer komt in Zeewolde van Nuon een opslagsysteem van 3 megawattuur.

Smart Storage Magazine sprak voor de meest recente editie van haar tijdschrift met de direct betrokkenen. Bij de Amsterdam Arena gaat in januari spreekwoordelijk de schop de grond in voor de realisatie van een grootschalig energieopslagsysteem. Het systeem, dat 4 megawattuur stroom kan opslaan, wordt mede dankzij een lening van het Amsterdams Klimaat- en Energiefonds (AKEF) gerealiseerd. ‘Eén van de voor de hand liggende toepassingen is het opslaan van het overschot aan zonnestroom dat door de 4.200 zonnepanelen die op het dak liggen gecreëerd wordt op zonnige dagen’, stelt Marcus Fendt, managing director van het Duitse bedrijf The Mobility House dat de hoofdaannemer van het project is.

The Mobility House gaat voor het project bij de Amsterdam Arena lithium-ionbatterijen gebruiken. Fendt: ‘Dat is technologisch gezien momenteel het enige wat logisch is. Het gaat om gebruikte batterijen uit elektrische auto’s van de Nissan Leaf.

Energiebedrijf Nuon heeft op zijn beurt aangekondigd het Prinses Alexia Windpark in Zeewolde te gaan voorzien van een energieopslagsysteem. Ook hier wordt gebruikgemaakt van batterijen van elektrische voertuigen. In totaal is er straks de mogelijkheid om in de 2 batterijcontainers 3 megawattuur aan windenergie op te slaan. Bovendien wil Nuon in een latere fase 6 containers bijplaatsen om tot een totaal vermogen van 12 megawattuur te komen. Elke container is gevuld met 44 accu’s voor elektrische auto’s. Nuon-projectleider Boudewijn Tjeertes: ‘De systeemintegratie zal door het bedrijf Alfen verzorgd worden. Er wordt momenteel al hard gewerkt aan het project. De verwachte oplevering staat gepland voor het einde van het eerste of het begin van het tweede kwartaal in 2017. Wij willen leren hoe wij als bedrijf batterijen in de energietransitie kunnen inzetten. Wij gaan meer toepassingen onderzoeken en testen op batterijen.'

Lees hier het volledige artikel in de december 2016-editie van Smart Storage Magazine.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten