Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Douane verscherpt controle op Chinese zonnepanelen, diverse merken in Rotterdam vastgehouden voor nader onderzoek

Douane verscherpt controle op Chinese zonnepanelen, diverse merken in Rotterdam vastgehouden voor nader onderzoek


Nederlandse installateurs worden momenteel getroffen door een verscherpte controle van de douane in de haven van Rotterdam. Waar in de afgelopen maanden niet of nauwelijks controle plaatsvond op de herkomst van Chinese zonnepanelen, voert de douane momenteel zeer strikte controles uit. Een speciaal team van de douane is hiertoe ingericht. Tot op het moment dat zij met zekerheid vaststellen dat producten volledig buiten China geproduceerd zijn, worden diverse merken geblokkeerd.

De redactie van Solar Magazine heeft wel bevestigd gekregen dat twee van de getroffen merken Sunrise en ZN Shine zijn. Beide merken zonnepanelen worden in Nederland door diverse bedrijven geleverd, onder meer aan de groepsaankoop SamenZonneEnergie van iChoosr. Naar verluid worden er van beide merken vele tientallen containers met zonnepanelen vastgehouden. De Europese Unie controleert niet alleen of de panelen buiten China vervaardigd zijn, maar wil ook zeker weten ook de zonnecellen in de panelen niet van Chinese afkomst zijn.

UPDATE 12.41 uur: Een woordvoerder van de douane heeft de redactie van Solar Magazine laten weten later vandaag te beslissen of er een officiële verklaring volgt over het vasthouden van zonnepanelen voor nader onderzoek. Vooralsnog wil de douane publiekelijk de huidige situatie niet bevestigen. De redactie van Solar Magazine heeft inmiddels uit diverse bronnen vernomen dat het speciale douaneteam de afgelopen weken tal van containers met zonnepanelen heeft doorgelicht, waaronder ook niet-Chinese panelen die daardoor met vertraging vrijgegeven zijn.

UPDATE 16.21 uur: De redactie van Solar Magazine heeft van een douanewoordvoerder de volgende verklaring gekregen: 'Het is de werkwijze van de douane om geen gegevens bekend te maken over individuele gevallen. Wij kunnen deze kwestie daardoor niet bevestigen noch ontkennen. In het geval wij twijfelen aan de inhoud van douanedocumenten of aan het gemelde land van oorsprong, houden wij producten tegen voor nader onderzoek. Op het moment dat zaken duidelijk zijn wordt een container weer vrijgegeven. Hoe lang een container vastgehouden wordt ligt aan de situatie. Als een marktpartij een container gevrijwaard wil hebben, kan deze beslissen een zekerheidstelling te betalen. Als een bedrijf die zekerheidstelling voorschiet, worden de containers vrijgegeven. Als vervolgens na afloop blijkt dat de producten en documenten in zijn, wordt de zekerheidstelling terugbetaald.'
SolarNRG heeft inmiddels laten weten dat haar containers met zonnepanelen van ZN Shine vrijgegeven zijn na de controle door de douane. De douancedocumenten zijn door de autoriteiten in orde bevonden.
Nu in Solar Magazine

Juni 2019

Nieuwe erkenningsregeling voor de solar installateur op stapel: ‘We scheppen helderheid voor alle stakeholders’ Leisurelands en STIRR onderzoeken kansen van zonnepanelen op recreatiewater: alleen in provincie Gelderland al potentie...
Vacatures
Zonneplan zoekt:

Junior Accountmanager

Zonneplan zoekt een Junior Accountmanager
Fulltime • Zwolle
PVO International zoekt:

Medewerker Backoffice

PVO International zoekt een medewerker Backoffice
Fulltime • Rosmalen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!