logo
wvhj2023
(foto: Elestor)
(foto: Elestor)
14 november 2016

Nederlands consortium start pilot met waterstofbromide flowbatterij

De pilot van de ‘waterstofbromide flowbatterij’ in Deventer is officieel gestart. Deze batterij, ontwikkeld door Elestor, maakt volgens de betrokkenen ‘een nieuwe en betaalbare manier van energieopslag mogelijk.

Het consortium, bestaande uit Witteveen+Bos, Elestor, Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) onderzoekt met deze pilot op welke manier de batterij op grotere schaal kan worden ingezet. De pilot is een primeur in Europa.

De door Elestor ontwikkelde waterstofbromide flowbatterij maakt het mogelijk om elektriciteit, zoals gegenereerd door duurzame energiebronnen, op te slaan tegen een fractie van de kosten van de huidige technologieën. Een ander belangrijk aspect van het concept is dat het gewenste vermogen (kilowatt) en capaciteit (kilowattuur) onafhankelijk van elkaar kunnen worden gedimensioneerd. In de flowbatterij van Elestor bevinden de beide chemische componenten zich elk in een eigen gesloten circuit. De componenten zijn van elkaar gescheiden door een selectief membraan, dat alleen protonen doorlaat. Als op de batterij een spanning wordt aangelegd, vindt een redoxreactie plaats, waarbij protonentransport door het membraan plaatsvindt en de batterij geladen wordt. Bij het ontladen vindt de reactie in omgekeerde richting plaats. Doordat deze redoxreactie 100 procent omkeerbaar is, kent het proces intrinsiek geen degradatie, waardoor de opslagcapaciteit van het systeem na verloop van tijd niet afneemt. De beide chemische componenten zijn op aarde in overvloed aanwezig en daardoor zeer goedkoop.

Witteveen+Bos faciliteert de pilot: de batterij is geplaatst bij het kantoor van Witteveen+Bos in Deventer en is verbonden aan 6 zonnepalen. Deze panelen zijn door Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) met behulp van de innovatieve achterzijdecontacttechnologie ontwikkeld. Het Lectoraat Meet- en Regeltechniek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) zorgde voor de systeemintegratie en voor de vermogenselektronica.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten