Solar Magazine - PIR-register: in 2016 al 260 megawattpiek zonnepanelen aangemeld met kleinverbruikersaansluiting
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
PIR-register: in 2016 al 260 megawattpiek zonnepanelen aangemeld met kleinverbruikersaansluiting
(foto: Stock)

PIR-register: in 2016 al 260 megawattpiek zonnepanelen aangemeld met kleinverbruikersaansluiting

Netbeheer Nederland heeft bekendgemaakt dat er eind september 1.599 megawatt pv-vermogen aan zonnepanelen in Nederland opgesteld is. Het gaat om de zonnepanelen die geregistreerd zijn via energieleveren.nl.

Volgens de netbeheerders is er in 2016 tot dusver 260 megawattpiek zonnepanelen met een kleinverbruikersaansluiting (red. 3 x 80 Ampère, oftewel degenen die mogen salderen) toegevoegd in het  register. In het Product Installatie Register (PIR-register) wordt slechts een klein gedeelte van de projecten met een grootverbruikersaansluiting geregistreerd (red. niet alle netbeheerders registreren namelijk projecten met een grootverbruikersaansluiting in het PIR-register). Een recente pilot van Enexis met een vergelijking tussen luchtfoto’s en het PIR-register toonde aan dat in dat gebied 86 procent van de aanwezige installaties in het PIR-register staat.

Daarmee wordt een groot gedeelte van de SDE+-projecten niet in het PIR-register opgenomen. Tot op heden is er voor het jaar 2016 0,75 megawattpiek (red. verdeeld over 5 pv-installaties) aan projecten met een grootverbruikersaansluiting in het PIR-register opgenomen. Zoals bekend zijn er dit jaar substantieel meer projecten met een grootverbruikersaansluiting opgeleverd dan dit genoemde vermogen van 0,75 megawattpiek.

De nieuwste cijfers van het PIR-register (red. de cijfers worden regelmatig vernieuwd, zo meldde Netbeheer Nederland eerder dit jaar dat het vermogen in het PIR-register eind 2015 1.322 megawattpiek bedroeg) laten zien dat er volgens de netbeheerders eind 2015 1.339 megawattpiek pv-vermogen was opgesteld.

Van het totale vermogen van 1.599 megawattpiek dat momenteel in het PIR-register aangemeld is, betreft 90,6 megawattpiek projecten met een grootverbruikersaansluiting. Een ander opvallend detail is dat deze maand de grens van 400.000 pv-systemen met een kleinverbruikersaansluiting doorbroken zal worden. Tot op heden telt het PIR-register 399.835 systemen met een kleinverbruikersaansluiting en 1.020 systemen met een grootverbruikersaansluiting.

Zoals bekend worden de statische cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor de zonnepanelenmarkt als meest betrouwbaar gezien daar deze rechtstreeks van de leveranciers afkomstig zijn. Het CBS registreerde voor afgelopen kalenderjaar een afzet van 437 megawattpiek en opgesteld vermogen van 1.485 megawatt per eind 2015. De cijfers voor het kalenderjaar 2016 worden pas komend voorjaar verwacht.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Project Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
kWh People zoekt:

Business Developer Storage

Fulltime (40 uur) - Noord-Holland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!