Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Netbeheerders: PIR-register telt eind 2015 1,32 gigawatt aan zonnepanelen

Netbeheerders: PIR-register telt eind 2015 1,32 gigawatt aan zonnepanelen

Netbeheer Nederland heeft bekendgemaakt dat er eind 2015 1,32 gigawatt pv-vermogen aan zonnepanelen in Nederland opgesteld was. Het gaat om de zonnepanelen die geregistreerd zijn via de website energieleveren.nl.

De 1.322 megawatt zal (helaas en) ongetwijfeld nog gecorrigeerd worden, de statistiekenvoorziening over de Nederlandse pv-markt rammelt al sinds geruime tijd. In het geval van het Productie Installatie Register (PIR) van energieleveren.nl komt dit mede doordat consumenten zelf hun pv-systeem kunnen aanmelden en bijvoorbeeld fouten maken bij het invoeren van de cijfers.

De updates van het PIR geven desondanks een signaal af dat de markt zich in 2015 goed ontwikkeld heeft. Dat de afzet in 2015 hoger was dan in 2014 (recent verhoogde het CBS de afzet van zonnepanelen in 2014 nog tot 302 megawatt), lijkt definitief vast te staan. De residentiële markt heeft geen schrikbarende krimp of spectaculaire groei vertoond – de marktsignalen van installateurs en leveranciers tonen geen beeld van grote schommelingen – en de commerciële markt heeft zich met name door het aantal goedgekeurde SDE+-projecten in 2014 wel fors ontwikkeld.

Toch valt uit de nieuwe data van het PIR-register nog niet één-op-één het geïnstalleerde vermogen in 2015 te destilleren. Eind 2014 stond er weliswaar 866 megawatt aan pv-vermogen opgesteld volgens het PIR-register, maar het is niet uitgesloten dat ook dit vermogen nog gecorrigeerd wordt. Zou men desondanks de twee getallen van elkaar aftrekken (1322 minus 866 megawatt), zou er in 2015 456 megawatt geïnstalleerd  zijn, wat een nieuw record zou impliceren. Om meer zekerheid te krijgen zal men echter moeten wachten op de eerste cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek die in de lente van 2016 bekend worden. Lezenswaardig in dit kader is ook de analyse van collega Polder PV.

Nu in Solar Magazine

Juni 2018

Eerste zonnepanelen rollen in oktober 2018 uit fabriek Energyra: ‘Kleine maar vergaand geautomatiseerde zonnepanelenfabriek heeft in Europa de toekomst’ Kansen voor Nederlandse machinebouwers, maar concurrentie groot:...
Vacatures
Volta Solar zoekt:

PV engineer

Volta Solar zoekt een PV engineer.
Fulltime • Heerlen
Zelfstroom zoekt:

Manager Sales

Zelfstroom zoekt een Manager Sales.
Fulltime • 's-Hertogenbosch
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!