logo
wvhj2023
(foto: Stock)
(foto: Stock)
13 oktober 2016

LeydenJar komt met nieuwe Nederlandse techniek: ‘50 procent meer energie opslaan in batterij’

Energieonderzoek Centrum Nederland heeft een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee oplaadbare batterijen 50 procent meer opslagcapaciteit krijgen. Het nieuwe bedrijf LeydenJar Technologies gaat het commercialiseren.

Door de techniek toe te passen kan volgens de ontdekkers de actieradius van elektrische auto’s vergroot worden, gaan accu’s in smartphones, laptops en andere elektronica langer mee en kunnen de kosten voor opslag van duurzame energie omlaag.

Om de nieuwe technologie naar de markt te brengen en investeerders aan te trekken, hebben ondernemers Christian Rood en Gabriel de Scheemaker het bedrijf LeydenJar Technologies opgericht, vernoemd naar de beroemde Leidse Fles uit 1746, de voorloper van de batterij. De star-tup heeft de financiering voor het eerste jaar rond, voert al gesprekken met grote internationale batterijproducenten en wil in 2018 een proeffabriek starten. De Europese Commissie heeft het project de ‘Seal of Excellence’ award toegekend

De nieuwe technologie vervangt het traditionele grafiet in de anode door silicium, waardoor dit onderdeel van de lithium-ionbatterij 10 keer zoveel opslagcapaciteit krijgt en de batterij als geheel 50 procent. Het probleem van silicium is echter dat het bij het opladen opzwelt en 3 keer zo groot wordt, waardoor siliciumlagen los kunnen raken en de batterij uit elkaar valt. ECN brengt de silicium via nanotechnologie in kolommetjes op een koperfolie aan, zodat er ruimte is om uit te zetten en de batterij stabiel blijft. De laag moet uiteindelijk 10 micron dik worden voor commerciële toepassing, 10 keer dunner dan een blad papier.

Met de technologie voor grotere opslagcapaciteit van oplaadbare batterijen richt het bedrijf zich op drie markten, zegt medeoprichter Christian Rood van LeydenJar Technologies. Die voor consumentenelektronica, voor elektrisch vervoer en voor opslag van hernieuwbare energie. Doel is de technologie te gaan leveren aan grote batterijproducenten. ‘In de komende proeffabriek willen wij silicium anodes maken voor onze eerste klanten en laten zien dat deze technologie concurrerend is bij grootschalige productie. Dus dat er voor hetzelfde geld een betere batterij komt’, aldus Rood.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten