Solar Magazine - Terugblik Energie 2016: bezoekersgroei en Nederlandse energietransitie op alle niveaus verbinden
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Terugblik Energie 2016: bezoekersgroei en Nederlandse energietransitie op alle niveaus verbinden
(foto: RVO.nl)

Terugblik Energie 2016: bezoekersgroei en Nederlandse energietransitie op alle niveaus verbinden

54events heeft de balans opgemaakt van Vakbeurs Energie 2016 en Ecomobiel 2016. Beide beurzen hebben een bezoekersgroei gerealiseerd, belangrijker nog was de verbinding van de energietransitie op alle niveaus.

Tijdens de beurzen gaven honderden sprekers hun visie op de energietransitie. Waar Maxime Verhagen van Bouwend Nederland het bij de opening had over ‘het grote aantal samenwerkingen dat nodig is om tal van nieuwe concepten met betrekking tot de energietransitie te realiseren’, gaf Diederik Dicou van De Nederlandsche Bank aan dat ‘de vraag niet meer of, maar hoe!’ is en sprak hij over het belang van een duidelijkere koersbepaling om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs te behalen.

Hoewel de accenten anders lagen, leefde zowel bij de vakbezoekers, sprekers als exposanten duidelijk het besef dat de energietransitie in volle gang is en dat deze verder aangezwengeld moet en kan worden door nieuwe verbindingen aan te gaan. Het centrale beursthema was dan ook ‘nieuwe connecties’. Dat die in ruimte mate zijn gelegd laten de cijfers zien: met 11.024 bezoekers bracht Vakbeurs Energie wederom meer geïnteresseerden naar Den Bosch dan voorgaande jaren. Ecomobiel – gedurende de eerste twee beursdagen tegelijk met Vakbeurs Energie – trok 5.212 geïnteresseerden, een stijging van ruim 17 procent ten opzichte van 2015.

Als verbindend element in overgang naar een duurzame energievoorziening stond energieopslag in al haar facetten tijdens de Vakbeurs Energie ruimschoots in de belangstelling. De Energy Storage Day kwam stoelen tekort en ook op de beursvloer was er veel aandacht voor het onderwerp op onder andere het ESNL (Energy Storage Nederland) Paviljoen en bij verschillende deelnemers, waaronder Solarclarity. Peter Desmet, chief executive van Solarclarity: ‘Voor ons is deze beurs een jaarlijks terugkerend fenomeen, waar we onze laatste noviteiten naar de markt brengen. Dit keer waren dat met name thuisoplossingen op het gebied van batterijsystemen, dat is wat ons betreft een ontwikkeling die er heel snel aan gaat komen.’

Om te onderstrepen dat energietransitie mensenwerk is worden jaarlijks twee Energie Awards uitgereikt: die voor Energie Professional van het Jaar en voor Energie Talent van het Jaar. Sebastiaan Lagendaal ging met de Energie Professionalprijs naar huis. Zoals in het juryrapport stond vermeld: ‘Een mooi voorbeeld van verder kijken dan je neus lang is: als warmte uitwisseling met de buren niet mogelijk is, waarom zou je dan niet verderop kijken? Een pittig project met veel stakeholders, maar ondanks dat zo te zien een erg mooi resultaat met veel externe exposure’. De uitreiking van Energie Talent van het Jaar gebeurde tijdens het speciale studentenprogramma. Martijn de Groot ging met de prijs naar huis. Hij ontwikkelde voor zijn stagebedrijf en inmiddels werkgever Autarco een model voor het geven van kilowattuurgarantie op zonnepanelen. Hiermee worden de schaduwprofielen betrokken bij de ligging van de zonnepanelen. De jury: ‘De schaduwprofielen van Martijns model zijn zeer geavanceerd en het model heeft gelijk al een duidelijke praktische meerwaarde’.

Vakbeurs Energie 2017 vindt plaats op 10, 11 en 12 oktober 2017. Ecomobiel 2017 vindt plaats op 10 en 11 oktober, te weten beiden in de Brabanthallen te Den Bosch.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
De Zoncorporatie zoekt:

Uitvoerder Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MS
OUXO Energy B.V. zoekt:

Zonnepanelen monteur

Fulltime (40 uur) - Handelsweg 14, 9482 WE Tynaarlo
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!