logo
wvhj2023
(foto: Stock)
(foto: Stock)
27 september 2016

Kamp ontvangt rapport ‘Zon voor iedereen’: ‘Bijdrage zon-pv kan veel groter zijn’

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft het rapport ‘Zon voor iedereen’ in ontvangst genomen. Het rapport is opgesteld door de Stichting Zonnestroom Ondernemers Nederland (ZON).

Het nieuwe document vormt een bijdrage aan de energiedialoog. Kern van het rapport is hét cruciale element dat volgens ZON ontbreekt in de dialoog rondom duurzaamheid: ‘Hoe worden de 17 miljoen Nederlandse consumenten betrokken bij de overgang van fossiele naar duurzame energie?’. De vele notities en acties op het gebied van duurzaamheid gaan volgens ZON tot op heden voorbij aan het betrekken van de 17 miljoen burgers. De veranderingen worden ontwikkeld vóór de consument en niet mét de consument.

Zonne-energie kan volgens ZON een veel grotere bijdrage leveren dan waar tot op heden vanuit wordt gegaan. ‘Juist omdat zonne-energie de meest laagdrempelige manier is voor burgers om mee te doen aan de energietransitie’, aldus ZON. ‘Maar zonne-energie doet nog meer. Gebruikers van zonne-energie worden veel bewuster van hun energieverbruik en worden daardoor actiever als het gaat om het besparen op elektra. Ze gaan op alle denkbare manieren duurzamer leven en beslissen. Voor burgers worden zaken als energie besparen, vergaand elektrificeren en elektrisch rijden onderdeel van het nieuwe duurzame leven. Het is aan de overheid om dit veranderingsproces te versnellen, gebruik te maken van deze betrokkenheid en dit planmatig uit te bereiden naar 17 miljoen duurzame consumenten. Alleen op die manier zal Nederland de transitie kunnen maken naar een breed gedragen duurzame samenleving. Er is dan ook een majeur veranderingsproces nodig om alle consumenten mee te willen laten doen en aan dit aspect van duurzaamheid wordt te weinig aandacht besteed.’
Verder schrijft ZON-voorzitter Hans Cornuit het volgende in de begeleidende brief aan Kamp: ‘Het is zeer riskant veranderingen vóór en niet met de consument te ontwikkelen, laten ons de recente ervaringen met referenda wel zien. De burger moet mogen meedoen en laagdrempelige zonne-energie is daarbij een cruciaal onderdeel.’

Overigens schreef de stichting ZON recent nog een ingezonden brief aan de redactie van Solar Magazine aangaande het belang van het behoud van de salderingsregeling.

Lees vanaf vandaag alles over het rapport van de stichting ZON in de september-editie van Solar Magazine (gratis te downloaden vanaf woensdag 28 september).

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten