logo
wvhj2023
(foto: iChoosr Oost-Vlaanderen)
(foto: iChoosr Oost-Vlaanderen)
22 september 2016

Vlaamse provincies roepen kwaliteitsstandaard groepsaankoop zonnepanelen in het leven

De provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en EOS Oostende hebben samen een kwaliteitsstandaard opgesteld waaraan al hun groepsaankopen voor zonnepanelen in de toekomst moeten voldoen.

Het is de eerste standaard in zijn soort in Vlaanderen en nieuw voor de groepsaankopen die in de afgelopen periode veelal door iChoosr zijn uitgevoerd. De hoofdpunten van de kwaliteitstandaard zijn:

  1. Correcte voorstelling van het aanbod: deelnemers krijgen een correct inzicht in de terugverdientijd van hun investering. Rendementsberekeningen worden gemaakt op basis van een aannemelijke opbrengst van de zonnepanelen, de actuele wet- en regelgeving en marktstudies.
  2. Het veilingmodel: de leverancier die de zonnepanelen zal installeren, wordt iedere groepsaankoop bepaald door een veiling. Door dit model kan iedere leverancier of installateur die voldoet aan de kwaliteitseisen meebieden. De partij die het scherpst biedt, wint de veiling
  3. Strenge eisen omvormers en panelen: in de groepsaankoop wordt niet voorgeschreven welke merken de winnende leverancier of installateur mag aanbieden, maar er worden wel hoge kwaliteitseisen gesteld aan de producenten en aangeboden producten. Zo moet de producent een wereldspeler van formaat (Tier 1) zijn en dient hij een serviceafdeling in Europa te hebben. De panelen dienen een reeks keurmerken te hebben waaronder TÜV. Bovendien laten de provincies de zonnepanelen zelf nogmaals testen door het Duitse onderzoeksbureau TÜV-Rheinland. De producent van de panelen moet jaarlijks onder andere meer dan 500 megawattpiek aan productie hebben.
  4. Kwalificatie van installateurs: de bedrijven doorlopen een due diligence waarbij enerzijds wordt onderzocht in welke mate de onderneming als toekomstvast kan worden gedefinieerd en anderzijds wordt aan de hand van een ‘Know Your Customer’-procedure onderzocht of de aandeelhouders van de onderneming een ‘reputationeel’ risico vormen. Indien dit negatief blijkt, wordt de installateur gediskwalificeerd. Ook is het een richtlijn dat een leverancier of installateur minimaal 600 en maximaal 1.000 installaties moet kunnen realiseren in een periode van 6 maanden.
  5. Kwaliteitsborging bij installatie: alle installateurs die de systemen installeren, hanteren een kwaliteitshandboek voor het installatieproces dat de provincies laten opstellen door een deskundig instituut. Zij vragen bovendien RESCERT certificering van de installateur.
  6. Kwaliteitscontrole: onafhankelijke experts voeren extra kwaliteitscontroles uit rond de producten en de installaties.
  7. Zekerheden voor de toekomst:
    1. Productgarantie op zonnepanelen en omvormer en installatiegarantie van 10 jaar.
    2. Marktconforme vermogensgarantie: 90 procent in de eerste 10 jaar, 80 procent in de daarop volgende 15 jaar.
    3. Opbrengstgarantie: de installateur berekent op basis van de persoonlijke situatie van de deelnemer een verwachte opbrengst in het eerste jaar van gebruik. Deelnemers krijgen de garantie dat deze opbrengst ook wordt behaald. Als dit niet zo is krijgen deelnemers het niet-behaalde percentage van hun investering terugbetaald.
    4. Garant staande derde partij die onverminderd de verplichtingen overneemt, indien noodzakelijk.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten