logo
wvhj2023
(foto: Stock)
(foto: Stock)
26 augustus 2016

InterOffice eerste Vlaamse bedrijf dat batterijopslagsysteem in gebruik neemt

InterOffice slaat als eerste bedrijf in België de zonne-energie die het opwekt zelf op dankzij een nieuw batterijsysteem en met name in de avond uren gebruikt als de stroomprijs hoog is.

InterOffice waagt als eerste de sprong, om verschillende redenen. De onderneming heeft ook in de avonduren een grote energiebehoefte, onder meer door de aanwezigheid van computerservers. De terugverdientijd van het batterijconcept bedraagt daardoor slechts 7 jaar. Patrick Poncelet van InterOffice: ‘Als bedrijfsleider heb ik altijd een grote persoonlijke interesse in energie gehad. Zo heeft InterOffice enkele jaren terug geïnvesteerd in SunTrackers op de parkeerplaats. SunTrackers of zonnevolgers zijn zonnepanelen die voortdurend de stand van de zon volgen voor een optimaal rendement. Ook hierin waren we een pionier. Tot nu toe ging de energie die onze panelen opwekten voor een groot deel naar het net. In tegenstelling tot particulieren hebben bedrijven geen terugdraaiende meter. We ontvangen een kleine vergoeding voor het leveren van opgewekte energie aan het net. Voor de energie die we ’s avonds van het net halen, moeten we echter de normale elektriciteitsprijs betalen, die zowat 10 keer hoger ligt. Terwijl we enkele minuten eerder nog dezelfde hoeveelheid energie zelf hebben opgewekt. Dat heeft me aan het denken gezet: waarom zou ik de energie die ik zelf produceer niet opslaan en later gebruiken?’

Dankzij het nieuwe batterijconcept kan InterOffice de energie die het zelf produceert ook in de ochtend- en avonduren gebruiken. Voor de onderneming heeft dat drie voordelen:

  1. de energiekosten liggen lager, omdat InterOffice zijn nachtverbruik kan dekken door de opgeslagen energie van overdag.
  2. het injectietarief (red. een vergoeding die betaald moet worden evenredig met de hoeveelheid geïnjecteerde elektriciteit) ligt lager, omdat de niet-verbruikte elektriciteit overdag naar de batterij gaat in plaats van naar het distributienet.
  3. de vaste kosten liggen lager. Door de energie op te slaan in de batterij liggen de piekwaarden lager bij InterOffice. Dat heeft een gunstig effect op de rekening, die meebepaald wordt door bereikte vermogenspieken.

De zonnepaneleninstallatie bij InterOffice bestaat uit:

  • 36 kilowattpiek SunTrackers en 58 kilowattpiek panelen op het dak. Samen zijn die goed voor een directe invulling van 55 procent van het elektriciteitsverbruik van InterOffice.
  • Met het batterijsysteem met een opslagcapaciteit van 90 kilowattuur zal het direct verbruik bij InterOffice van zelf opgewekte zonne-energie verhogen tot 73 procent.
  • Het batterijsysteem is voorzien van zelf ontwikkelde software voor het optimaliseren van de sturing (lading en ontladen) en visualisatieschermen ontwikkeld door Enervalis. De kostprijs van het batterijsysteem bedraagt 32.000 euro.

Het batterijconcept werd ontwikkeld door We Are Smart uit Bilzen, een onderneming gespecialiseerd in de combinatie van batterijsystemen met zonne-energie, en het adviesbureau Th!nk E, gespecialiseerd in energie-innovatie.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten