logo
wvhj2023
(foto: Ningbo Osda Solar)
(foto: Ningbo Osda Solar)
23 augustus 2016

Europese Unie verwijdert ook Ningbo Osda, Ningbo Qixin en Shandong Linuo uit joint undertaking

Nadat de Europese Unie afgelopen week 5 Chinese bedrijven uit de joint undertaking heeft gezet, zijn nu nog eens 3 bedrijven verwijderd. Nederlandse BV's spelen een sleutelrol bij de uitzetting.

Het gaat om Ningbo Osda Solar, Ningbo Qixin Solar en Shandong Linuo Photovoltaic Hi-Tech. De uitzetting volgt nadat vorige week al 5 ondernemingen uit de joint undertaking werden gezet, te weten Lerri Solar, DelSolar, CNPV, Motech en Xian Longi. Bij 3 van de 5 bedrijven was dit op eigen verzoek.

In juli waarschuwde de Europese Commissie China nog voor de massale omzeiling van de minimumimportprijs voor zonnecellen en –panelen.  Daarbij werden expliciet de namen van Ningbo Osda Solar, Ningbo Qixin Solar en Shandong Linuo Photovoltaic Hi-Tech genoemd, met de mededeling dat zij uit de joint undertaking zouden kunnen worden gezet. Van alle 3 de fabrikanten worden momenteel zonnepanelen op de Nederlandse markt aangeboden.

Update: Bij de uitzetting van de 3 bedrijven heeft de Nederlandse douane vermoedelijk een grote rol gespeeld. De Europese Unie meldt 'bewijs van de douane van een van zijn lidstaten te hebben ontvangen' waaruit de illegale import naar voren zou komen.

In het geval van Ningbo Osda Solar gaat het om de export van zonnepanelen - met factuurdatum 23 december 2015 - naar het Nederlandse bedrijf Triple Shine BV. Op het bedrijfsadres in Amsterdam staan maar liefst 736 (!) andere ondernemingen ingeschreven. Ondanks dat het een bedrijfsverzamelgebouw is zal dit bij de autoriteiten ongetwijfeld de wenkbrauwen hebben doen fronzen. De Europese Unie heeft in ieder geval geconcludeerd dat het bedrijf gerelateerd is aan Ningbo Osda Solar, terwijl Ningbo Osda Solar dit ten stelligste ontkent. De Europese Unie ziet het hoe dan ook als een schending van de overeenkomst en zet het bedrijf daarom uit de joint undertaking.

Ook in het geval van Shangdong Linuo Photovoltaic Hi-Tech speelt Nederland een sleutelrol. Het bedrijf leverde in 2015 - met factuurdatum 6 februari 2015 - zonnepanelen aan Lion Sun BV in Rotterdam. De Europese Unie heeft vastgesteld dat het ook hier om een aan het Chinese bedrijf gerelateerde BV gaat. In deze kwestie meldt de Europese Unie zelfs expliciet dat de zonnepanelen door de Nederlandse BV zijn doorverkocht onder de minimumimportprijs.

Ook bij Ningbo Qixin Solar gaat het om een verdachte factuur naar een Nederlands bedrijf. Hier gaat het om een verdachte factuur van 20 juni 2015 aan Energy Plus BV in Amsterdam. Bovendien zijn er nog 4 verdachte facturen uit 2015 aan het Duitse München Solar Energy GmbH. Net als bij Shangdong Linuo Photovoltaic Hi-Tech gaat het ook in het geval van Ningbo Qixin Solar om een BV en een GmbH die de zonnepanelen hebben doorverkocht onder de minimumimportprijs. Bovendien zouden zowel de BV als de de GmbH aan het Chinese bedrijf gerelateerd zijn.

Vooralsnog is er bij de redactie van Solar Magazine nog niks bekend over eventuele naheffingen die zijn opgelegd aan de Nederlandse bedrijven. Of er sprake is van plof BV's is nu dan ook nog niet vast te stellen. In het importheffingendossier van Solar Magazine zijn alle ins en outs over de joint undertaking te lezen.

Lees ook: Europese Unie verwijdert Lerri Solar, DelSolar, CNPV, Motech en Xian Longi uit joint undertaking

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten