Shinetime China (red. en het Europese zusterbedrijf Shinetime Solar GmbH) werd eind juni uit de joint undertaking met de EU (red. waarin de minimumimportprijs voor zonnepanelen is vastgelegd) gezet, omdat Shinetime China een ‘niet verwante importeur’ heeft gebruikt om producten in de Europese Unie te krijgen in een poging de minimumimportprijs te omzeilen. Chint Solar en Sunny Energy waren overigens afgelopen najaar de laatste twee bedrijven die uit de joint undertaking werden gezet.
De Europese Commissie stelde bij de uitzetting van Shinetime China uit de joint undertaking nog dat ‘een schending van de joint undertaking door een individueel bedrijf niet betekent dat de gehele joint undertaking beëindigd wordt (red. en daarmee alle Chinese zonnepanelen met importheffingen belast zouden worden) en dat de impact van het individuele geval op de gehele joint undertaking vastgesteld zal worden’.
De Europese Commissie stelt in hetzelfde document dat de ‘impact van de schendingen door Shinetime China zijn beoordeeld’ en dat ‘er geen tekenen zijn van systematische schendingen door een groot aantal van de bedrijven die onderdeel zijn van de joint undertaking’.
Toch is er sprake van tegenstrijdige berichtgeving. Naast Shinetime China zouden er namelijk nog eens 3 Chinese fabrikanten (Ningbo Osda Solar, Ningbo Qixin Solar en Shandong Linuo Photovoltaic Hi-Tech) uit de joint undertaking kunnen worden gezet. Van alle 3 de fabrikanten worden momenteel zonnepanelen op de Nederlandse markt aangeboden. In Europese documenten is het volgende te lezen: ‘De Europese Commissie heeft de Chinese Kamer van Koophandel (CCCME) geïnformeerd over de genoemde schendingen van de joint undertaking door de 3 exporterende producenten die een zelfde patroon vertonen (red. als die van Shinetime China) en als dit soort schendingen blijft aanhouden zal de joint undertaking heroverwogen worden’.
Afgelopen week riepen 34 Europese organisaties - waaronder UNETO-VNI en Cleantech Holland - de EU nog op om de importheffingen per direct stop te zetten.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.