Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Tommelein lanceert Zonneplan: heel Vlaanderen aan de zonnekaart en salderen op afstand
(foto: Bart Tommelein)

Tommelein lanceert Zonneplan: heel Vlaanderen aan de zonnekaart en salderen op afstand

De Vlaamse minister Tommelein heeft het Zonneplan gepresenteerd; een door de regering goedgekeurd actieplan voor de hernieuwde en massale uitrol van zonnepanelen. ‘Participatie is dé sleutel’, aldus Tommelein.

‘We maken iedereen bewust van het potentieel van zon, maken het mogelijk om te investeren in zonnepanelen op het dak van een ander en verruimen de energielening. We willen iedereen mee in bad trekken: overheden, bedrijven, organisaties én burgers’, aldus Tommelein tegenover Vlaamse media.

Een van de onderdelen van het actieplan is de lancering – van de in Nederland al langer bekende – zonnekaart. Hiermee kunnen burgers, bedrijven en overheden de meerwaarde van zonnepanelen op hun dak zien. De zonnekaart wordt eind 2016 voor heel Vlaanderen opgeleverd.

Verder zullen burgers, bedrijven en overheden via crowdfunding of zonnedelen kunnen investeren in zonnepanelen op het dak van een ander. ‘Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheid om te salderen op afstand, waarbij het rendement van de investering wordt afgetrokken van de eigen elektriciteitsfactuur’, aldus Tommelein.

Een ander onderdeel van Tommeleins plan is gestoeld op de ‘nood aan flexibiliteit’. De energieminister wil inzetten op lokale opslag van zonnestroom. Vlaanderen beschikt volgens de minister over een innovatieve batterijensector. Om de uitrol van opslag te versnellen werkt Tommelein nog aan een beleidskader voor batterijen.

Tommelein riep een maand geleden bij zijn aanstelling als opvolger van Annemie Turtelboom de Vlaamse bevolking en bedrijven op om massaal zonnepanelen te gaan kopen, tientallen installateurs hebben inmiddels al melding gemaakt van een forse toename van het aantal offerteaanvragen. Bovendien moet dankzij Tommelein vanaf 1 januari moet elk nieuw bedrijfsgebouw in Vlaanderen hernieuwbare energie opwekken.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Zonneplan zoekt:

Technisch beheerder

We zijn inmiddels de grootste aanbieder van zonnepanelen op de particuliere markt, dit jaar zetten wij de volgende stap in de flexibilisering van de energiemarkt. We zoeken hiervoor een Technisch Beheerder die het samen met ons mogelijk maakt deze...
Fulltime (40 uur) - Zwolle, 8021 EV 13D
kWh People zoekt:

Senior Service Technician Solar

Functie omschrijving Senior Service Technician Solar Photon Energy breidt haar activiteiten op het gebied van service en onderhoud van verschillende zonneparken in Nederland uit en is daarom op zoek naar een elektrotechneut met ervaring in de PV....
Fulltime (40 uur) - 6541 EZ
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!