logo
wvhj2023
(foto: Stock)
(foto: Stock)
5 juli 2016

Ingezonden brief | Btw op zonnepanelen bij een VvE

Zonnepanelen worden onder Verenigingen van Eigenaren steeds populairder. Op het internet staat veel informatie over btw en zonnepanelen bij een VvE, maar helaas niet alles is even juist constateert Romano Hagen.

Hoe zit het nou eigenlijk?  Een ingezonden brief (notitie) van fiscaal jurist Romano Hagen van De Centrale BTW Teruggave.

Algemeen
Eigenaren van zonnepanelen zijn btw-ondernemer indien er geregeld een prestatie in het economische verkeer wordt verricht tegen een vergoeding. Er wordt door de eigenaar geregeld energie aan een energiemaatschappij geleverd. Voor de geleverde energie wordt aan de eigenaar een vergoeding gegeven. De eigenaar is daarom ondernemer voor de btw voor wat betreft de zonnepanelen.

De Vereniging van Eigenaren
Bovenstaande regels gelden ook voor een VvE. De VvE wordt door de levering van energie ondernemer voor de btw en kan de btw over de aankoop van de zonnepanelen terug vragen. De VvE dient ook over de opgewekte energie btw af te dragen.

Wie koopt eigenlijk?
Er zijn meerdere varianten:

  1. De VvE koopt zonnepanelen voor de algemene ruimten.
  2. De VvE koopt zonnepanelen en maakt gebruik van de postcoderoosregeling.
  3. De bewoners kopen gezamenlijk zonnepanelen en verdelen de energie onder de appartementen via een verdeler.
  4. De bewoners kopen ieder zelf zonnepanelen voor eigen opbrengst.

Is de Kleine ondernemersregeling (KOR) van toepassing?
Indien van de KOR gebruik gemaakt kan worden hoeft de eigenaar van zonnepanelen na het eerste jaar geen btw af te dragen over de opgewekte energie, indien de af te dragen btw minder is dan 1.345 euro. Deze regeling is echter alleen toegankelijk voor natuurlijk personen en niet voor rechtspersonen. Een VvE is een rechtspersoon en kan daarom geen gebruik maken van de KOR.

Wat zijn de btw-gevolgen voor de varianten?
Voor de varianten 1 en 2 betekent dat de KOR niet van toepassing is en een VvE de btw over de opgewekte energie af dient te dragen zolang de zonnepanelen energie opwekken. Voor de varianten 3 en 4 zijn de KOR-regels voor de individuele personen van toepassing.

Kan er voor gekozen worden om de btw niet terug te vragen?
Nee, de VvE is verplicht om zich bij de Belastingdienst als ondernemer voor de btw te laten registreren.

Over welk bedrag dient btw afgedragen te worden?
Er dient over de vergoeding btw afgedragen te worden. Er zal dus onderzocht dienen te worden wat de vergoeding is. Voor wat betreft de levering aan een energiemaatschappij wordt aangenomen dat het om de prijs inclusief Energiebelasting gaat. Dat is namelijk ook wat een energiemaatschappij in mindering brengt op de energienota.

Voor wat betreft de energie die zelf wordt verbruikt kan verdedigd worden dat het om de prijs exclusief Energiebelasting gaat. Dat is namelijk wat de marktprijs van energie is. Dit laatste kan door de Belastingdienst anders worden gezien.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten