logo
wvhj2023
(foto: Vakbeurs Energie)
(foto: Vakbeurs Energie)
30 juni 2016

Van der Spek: ‘Maak een einde aan dubbele belasting voor energieopslag'

Hans van der Spek (Energy Storage NL) roept de Nederlandse overheid op om de dubbele energiebelasting op energieopslag af te schaffen. De dubbele belasting verziekt volgens Van der Spek de business case.

In opmaat naar de vakbeurs Energie – die plaatsvindt van 4 tot en met 6 oktober 2016 in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch – spreekt Van der Spek met de beursorganisatie over de kansen van energieopslag.

Over het gebrek aan ‘sense of urgence’ als het energieopslag aangaat, is Van der Spek duidelijk. Dat is natuurlijk geen Nederlands probleem, maar geldt voor de gehele Europese Unie. De wetgeving kende tot nog toe alleen producenten, distributeurs en gebruikers van energie. Daar komt een vierde speler bij, namelijk degene die energie opslaat. De wetgeving zou dit moeten benoemen in een aparte “Asset Class”. Nu is de praktijk dat er dubbel belasting wordt betaald. Een voorbeeld: als je een batterij laadt, betaal je energiebelasting. Geef je vervolgens energie terug aan het net, dan betaal je geen belasting. Echter, de afnemer betaalt op zijn beurt voor dezelfde energie opnieuw energiebelasting. De business case energieopslag wordt hiermee verziekt.”

‘De grootste uitdaging is het agenderen van het onderwerp en zorgen dat de waarde van energieopslag voor het totale energiesysteem duidelijker wordt’, vervolgt Van der Spek. Veel potentie van opgewekte energie blijft onbenut; dat kun je via energieopslag verbeteren. Je kunt het net veel beter balanceren, snel reageren als het nodig is. Energieopslag levert een bijdrage aan de kwaliteit en de betrouwbaarheid van het net. Denk maar aan het voorkomen van curtailment (red. afschakelen) van installaties. Afschakelen is duur en je gooit duurzame energie letterlijk weg. Nog een voordeel: goede opslag van energie zorgt voor een stabiele prijsontwikkeling. Het afschaffen van de salderingsregeling zal helpen aan het verder ontwikkelen van energieopslag. Als je – op bepaalde momenten in de dag – minder geld krijgt voor het leveren van zonne-energie, ontstaat er een prikkel om opgewekte energie te bewaren. En natuurlijk helpen zichtbaar werkende initiatieven, zoals de recent gestarte commerciële opslag van AES in Zeeland.”

Tijdens de twaalfde editie van de vakbeurs is er dit jaar is er veel aandacht voor energieopslag en de laatste stand der techniek. Energy Storage NL werkt daarbij mee aan de Energy Storage Day die op de beursvloer plaatsvindt. Van der Spek: ‘Net als vorig jaar zullen wij technologie pitches organiseren. Een aantal innovatieve technologieën worden in 6 minuten per bedrijf gepresenteerd. De pitchers vertellen wie ze zijn, wat ze doen en wat hun innovatie voor impact zal hebben op de markt. Verder staat het onderwerp “Unlocking the value of energy storage” op het programma. Last but not least lanceren we de eerste editie van het Nationaal Actieplan Energieopslag. Dit document wordt een whitepaper dat de rol van energieopslag beschrijft, wat het is, wat de barrières zijn – zowel op wettelijk als technologisch gebied -, en vooral hoe de waarde van energieopslag voor het energiesysteem optimaal kan worden benut.’

Meer informatie over de vakbeurs Energie vindt men hier.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten