Solar Magazine - EXCLUSIEF: Solar Magazine presenteert hoofdlijnen Solar Trendrapport 2014
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
EXCLUSIEF: Solar Magazine presenteert hoofdlijnen Solar Trendrapport 2014

EXCLUSIEF: Solar Magazine presenteert hoofdlijnen Solar Trendrapport 2014

Solar Magazine presenteert als eerste de hoofdlijnen van het Solar Trendrapport. Vanmiddag (de presentatie is momenteel gaande) worden de belangrijkste resultaten van het rapport gepresenteerd in Duin en Kruidberg te Santpoort-Noord. Commissaris van de Koning Johan Remkes van Noord-Holland neemt zo direct het eerste exemplaar van het Solar Trendrapport 2014 in ontvangst.

Maar liefst 43,4 procent van de respondenten die meegewerkt hebben aan het Solar Trendrapport is installateur. Wat verder opvalt aan het profiel van de respondenten is dat zeventien procent van de exposanten aangeeft meer dan vijf miljoen euro omzet te draaien. Noord-Brabant is bij dit alles de ‘zonneprovincie’. Zo’n twintig procent van de respondenten heeft haar hoofdzetel in deze provincie, met Noord- en Zuid-Holland als goede tweede (respectievelijk achttien en zestien procent). Naast activiteiten rond zonne-energie, zijn veel van de respondenten ook actief in led-verlichting en duurzaam advieswerk. De technologische overeenkomsten tussen zonne-energie en led-technologie lijken daardoor in de komende jaren in toenemende mate ook aan het einde van de keten voor kruisbestuiving te zorgen.

Belangrijkste conclusie
Belangrijkste conclusie die door de initiatiefnemers van het rapport getrokken wordt is dat de Nederlandse zonne-energiegemeenschap massaal een stabiel meerjarenbeleid vanuit de politiek wil zien. De respondenten geven massaal aan (tachtig procent) stabiel meerjarenbeleid als belangrijkste taak van de Haagse overheid te zien. Ook Europa zou dit als belangrijkste taak moeten zien volgens hen (vijfenzeventig procent) en gemeenten zouden zich vooral bezig moeten houden met promotie van zonne-energie (zesenzestig procent).
Of zoals Peter Desmet van pv-groothandel SolarClarity het in zijn bijdrage formuleert: ‘Beleid in Nederland is als een onderbroek: iedere dag een nieuwe.’ Ook Marcel Cloosterman, voorzitter van de sectie zonnewarmte van Holland Solar, heeft zo zijn bedenkingen bij het Nederlandse overheidsbeleid: ‘Bij de ontwikkeling van zonnewarmte in Nederland heeft subsidie vanuit de politiek meer schade toegebracht dan goed gedaan.’ Ook Peter Segaar van Polder PV heeft zo zijn bedenkingen bij het politieke beleid, bijvoorbeeld bij de ‘Postcoderoos’: ‘De conclusie is dat we een mengboeketje ‘postcoderoosjes’ met Dijsselbloempjes in een geel vaasje hebben gekregen. Het fragiele spul begint al een beetje te verleppen.’

Enkele opmerkelijke hoofdlijnen uit het trendrapport zijn:
- De branche verwacht net als bij zonnepanelen, prijsdalingen bij omvormers. Verreweg de meeste respondenten verwachten een lichte (64,1 procent) of zelfs een sterke (6,6 procent) prijsdaling.
- Na 2018 zijn niet langer de consumenten, maar de eigenaren en huurders van grote gebouwen de voornaamste afnemers van zonne-energieproducten.
- 34,3 procent van de respondenten wel in 2014 buiten Nederland actief worden. België, Duitsland en Engeland genoemd als kansrijke markten.
- Omvormers moeten volgens de respondenten slimmer worden, bovendien verwacht de branche een verdere integratie van omvormers met monitoringsystemen en een combinatie met opslagsystemen.
- 41,4 procent van de respondenten geeft aan meer micro-omvormers te gaan gebruiken.
- Zowel in het geval van zonnestroom als zonnewarmte is de meerderheid van de sector tegen een nieuwe vorm van subsidie.
- Ruim tweederde respondenten bekend met SEI-erkenningen en keurmerk Zonnekeur.

Zie ook de berichten:
- Solar Trendrapport 2014: overgrote deel sector bekend met SEI-erkenningen en keurmerk Zonnekeur
- Solar Trendrapport 2014: ‘Opslagsystemen belangrijker dan gebouwintegratie’
- Polder PV: ‘Opgesteld Nederlands pv-vermogen eind 2013 tenminste 545 megawattpiek, maximaal 747 megawattpiek’
- Solar Trendrapport 2014: ‘Solar Magazine belangrijkste informatiebron voor solar professionals’
- EXCLUSIEF: Solar Magazine presenteert hoofdlijnen Solar Trendrapport 2014

Over het Solar Trendrapport 2014
Het Solar Trendrapport 2014 is een marktonderzoek (tot stand gekomen door een co-productie van Solar Solutions en Solar Magazine) waaraan tweehonderd solar professionals hebben meegewerkt. Het Solar Trendrapport 2014 omvat ruim zestig pagina’s met gegevens, interpretaties en aanbevelingen. Naast de respondenten werkten aan achttal captains of industrie, pv-analist Peter Segaar (Polder) en branchevereniging Holland Solar aan het Solar Trendrapport 2014 mee. Een volledig exemplaar van het Solar Trendrapport 2014 is hier te bestellen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
RABLE zoekt:

Account Manager

Fulltime (40 uur) - Delft
SMA zoekt:

Technisch Trainer Nederland

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!