‘Materialen van stortplaats benutten en zonneceldokter creëren’
‘Het doel is om de solar industrie die materialen te laten benutten die anders op een stortplaats zouden eindigen na het demonteren van zonnepanelen.’ Aan het woord is SINTEF-ondezroeker Martin Bellmann.
Bellmann coördineert het onlangs gestarte Europese innovatieproject Eco-Solar. Het project richt zich op hoe de gehele waardeketen in de productie van zonnepanelen gebruik maakt van de materialen. Als het project succesvol is, zal volgens Bellmann de uitstoot van broeikasgassen van zonnepaneel fabrikanten dalen met 25 tot 30 procent.
Bellmann: ‘Europa wil haar behoefte aan grondstoffen verminderen en wil het gebruik van gerecyclede materialen verhogen. Wij willen het mogelijk maken om zonnepanelen te produceren met minder grondstoffen dan op dit moment wordt gedaan’, aldus De overkoepelende doelstelling van ons project is om de situatie van Europese bedrijven te versterken: bedrijven die worden gedreven door innovatie en die in staat zijn om duurzame energielevering in Europa veilig te stellen.’
Het doel is om het verbruik van grondstoffen te verminderen waardoor de carbon footprint met 30 procent zal afnemen voor de productie van zonnepanelen met multi-kristallijne zonnecellen. De afname voor grondstoffen voor zonnepanelen met mono-kristallijne zonnecellen is 25 prrocent. Deze doelstellingen moeten worden bereikt door middel van een breed scala van technische voorzieningen.
Een ander doel binnen dit project is om een ‘zonneceldokter’ te ontwikkelen: een volledig geautomatiseerd systeem dat in staat is defecten in zonnecellen te identificeren en de nog ‘levensvatbare’ cellen of celdelen te repareren. Hiermee kan het best mogelijke resultaat van de panelen gewaarborgd ook nadat de zonnepanelen bij de eindgebruiker zijn geïnstalleerd.
Deel dit bericht