Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Klimaatmonitor: eind 2015 in Nederland 1.525 megawatt zonnepanelen opgesteld
(foto: Wehkamp)

Klimaatmonitor: eind 2015 in Nederland 1.525 megawatt zonnepanelen opgesteld

In een update van de Klimaatmonitor meldt Rijkswaterstaat dat er eind 2015 1.525 megawatt aan zonnepanelen in Nederland opgesteld was. Dit vermogen is verdeeld over 304.068 pv-systemen.

Volgens Klimaatmonitor leidt Noordoostpolder de dans met 24,9 megawatt geïnstalleerd pv-vermogen, gevolgd door 22,3 megawatt in Zwolle en 16,3 megawatt in Amsterdam. Utrecht herbergt veruit het meeste pv-systemen (4.541 stuks), gevolgd door Den Haag (3.785 stuks) en Zwolle (3.730 stuks).

In januari kwam nog naar buiten dat Netbeheer Nederland eind 2015 1,32 gigawatt pv-vermogen aan zonnepanelen registreerde in haar Productie Installatie Register (PIR). Hierbij ging het om de zonnepanelen die geregistreerd zijn via de website energieleveren.nl.

Ook de nieuwste update van Klimaatmonitor verschaft echter nog geen definitieve zekerheid over het aantal in 2015 en totaal geïnstalleerde aantal zonnepanelen. De statistiekenvoorziening over de Nederlandse pv-markt rammelt al sinds geruime tijd. In het geval van het Productie Installatie Register (PIR) van energieleveren.nl komt dit mede doordat consumenten zelf hun pv-systeem kunnen aanmelden en bijvoorbeeld fouten maken bij het invoeren van de cijfers. Tot op heden worden de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) als meest betrouwbaar gezien. Het CBS komt eind deze of begin volgende maand met afzetcijfers over 2015 naar buiten.

Nu in Solar Magazine

Juni 2018

Eerste zonnepanelen rollen in oktober 2018 uit fabriek Energyra: ‘Kleine maar vergaand geautomatiseerde zonnepanelenfabriek heeft in Europa de toekomst’ Kansen voor Nederlandse machinebouwers, maar concurrentie groot:...
Vacatures
E2-Energie zoekt:

Accountmanager zonne-energie

E2-Energie zoekt een accountmanager zonne-energie.
Fulltime • Duiven
Zonneplan zoekt:

Teamgenoot (elektro) monteur duurzame energietechniek

Zonneplan zoekt: Teamgenoot (elektro) monteur duurzame energietechniek
Fulltime • Leiden – Tilburg – Amsterdam – Zwolle
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!